Antena 3 CNN Actualitate Pacepa foloseşte "exemplul Ceauşescu" pentru a critica politica lui Obama faţă de Cuba

Pacepa foloseşte "exemplul Ceauşescu" pentru a critica politica lui Obama faţă de Cuba

Pacepa foloseşte "exemplul Ceauşescu" pentru a critica politica lui Obama faţă de Cuba
12 Iun 2008   •   17:06

Ion Mihai Pacepa a publicat în revista americană National Review un articol despre candidatul democrat la preşedinţia SUA, senatorul Barack Obama. "Punctul cel mai vulnerabil al lui Obama este cel privind politica sa, în continuă schimbare, faţă de Cuba. Cu câteva zile în urmă el a anunţat că, dacă va fi ales preşedinte, va promova o politică mult mai prietenoasă în privinţa acestei ţări", scrie Pacepa.

"A fost un discurs ciudat. Până şi Fidel Castro s-a ridicat de pe patul în care este ţintuit de boală pentru a lăuda acest discurs Ťal celui mai progresiv candidat la preşedinţia Americiiť, într-un articol semnat de mână", spune Pacepa în articolul publicat de National Review.

Ion Mihai Pacepa este de părere că "senatorul Obama este deştept, carismatic, fermecător şi ştie să se folosească de cuvinte. Dar am motive să mă îndoiesc că poate să aducă la normalitate mintea coruptă a lui Raul Castro, doar printr-o întâlnire cu acesta, Ťchiar şi în locul şi în momentul ales de mineť, şi prin fluturarea stindardului libertăţii în faţa acestuia", consideră Pacepa.

Acesta a continuat aprecierile sale din perspectiva funcţiei deţinute în regimul comunist, scriind că "în calitate de consilier pe probleme de securitate al preşedintelui Nicolae Ceauşescu am avut de-a face cu mulţi tirani şi am aflat că dacă eşti drăguţ cu ei nu reuşeşti niciodată să-i faci să fie drăguţi cu tine."

"În data de 12 aprilie 1978", continuă Pacepa, "mă aflam în maşină cu Ceauşescu în timp ce pleca de la o întâlnire pe care a avut-o la Casa Albă. A luat o sticlă cu alcool şi şi-a aruncat conţinutul pe faţă, după ce a fost sărutat cu afecţiune de către preşedintele Jimmy Carter, în Biroul Oval. ŤCap de alunăť, mi-a şoptit şeful de la acea vreme dezgustat. După aceea, următorii doi preşedinţi americani au venit la Bucureşti pentru a-l vizita pe Ceauşescu. Niciunul nu a reuşit să îl îngenuncheze sau să-l farmece pe acesta", scrie Ion Mihai Pacepa.

"Sun Tzu, filosoful chinez a cărui ŤArtă a Războiuluiť este încă biblia strategilor militari de pretutindeni, a demonstrat că este crucial să-ţi cunoşti inamicul orice fel de război ai vrea să câştigi", scrie Pacepa.

"Nu ştiu cât de bine îl cunoaşte senatorul Obama pe Raul Castro. Dar în viaţa mea anterioară am stabilit o relaţie apropiată cu Raul. Ba chiar ne-am întrecut în cele două maşini identice, Alfa-Romeo, pe care le aveam. În toţi acei ani nu am reuşit să găsesc vreo spărtură în armura sa care să mă convingă că, doar printr-o întâlnire cu un lider american, chiar şi cu elocventul Barack Obama, Raul şi-ar schimba optica şi ar trece de la tiranie la democraţie", consemnează Pacepa în revista americană.

Acesta îşi continuă aprecierile la adresa lui Raul Castro, despre care crede că este un "Ceauşescu cubanez" deoarece "ca şi Ceauşescu Raul avea în mâini întreaga putere politică a ţării sale."

"Ca şi Ceauşescu, Raul a visat cu disperare să ajungă preşedintele ţării sale. Sergio del Valle, omologul meu cubanez, şi apropiat al lui Raul obişnuia să-l numească pe acesta ŤRaul cel Groaznicť, o aluzie prin care se referea la Ivan cel Groaznic, primul rus care s-a încoronat singur ţar al ţării sale", scrie Ion Mihai Pacepa, în articolul publicat de revista National Review.

Ion Mihai Pacepa este fostul şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe al României comuniste şi fostul consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceauşescu.

Citiţi articolul complet în revista National Review

Sursa Foto: Wikipedia

Antena3.ro

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close