Antena 3 CNN Actualitate Păcuraru: Impozitul pe prime şi cadouri vine ca urmare a măririi pensiilor

Păcuraru: Impozitul pe prime şi cadouri vine ca urmare a măririi pensiilor

Păcuraru: Impozitul pe prime şi cadouri vine ca urmare a măririi pensiilor
20 Feb 2008   •   15:44

Vestea că primele de Crăciun sau de Paşte, cadourile de Ziua Copilului sau orice alte stimulente aflate în afara fondului salarial vor fi impozitate a creat o adevărată isterie. Ministrul Muncii a ieşit miercuri cu două declaraţii, în care a încercat să explice de ce a fost nevoie de extinderea bazei de impozitare la anumite categorii de venituri. ?Nu poţi să majorezi pensiile la nivelul la care am făcut-o noi, fără să extinzi baza de impozitare?. Noutatea este că impozitele pe prime vin ?abia acum?, atrage atenţia Păcuraru. Şi asta pentru că în legea iniţială care privea extinderea impozitării, gândită pentru a contracara efectele majorării pensiilor, a fost omis un aspect: ?a fost uitat că sistemul de contribuţii are două piloane - angajatul şi angajatorul?.

Pentru că s-a produs dezechilibru, mai spune Paul Păcuraru, anomalia a fost corectată printr-o ordonanţă care a intrat în vigoare pe 1 octombrie 2007. Se ştia deci de la sfârşitul anului trecut că se vor impune aceste impozite.

?Toate veniturile cu caracter salarial care nu se suportă din fondul de salarii sunt şi ele supuse contribuţiei de asigurări sociale. Ordonanţa a modificat baza de impozitare în sensul că la fondul de salarii clasic, la sporurile care erau supuse contribuţiei, s-au adăugat toate celelalte venituri care până acum nu erau impozitate - prime, stimulente, sporuri sau orice venit cu caracter salarial care nu era până atunci impozitat. Asta a făcut ca la nivelul casei de pensii, odată cu aplicarea acestui act normativ, să se creeze resursele financiare necesare plăţii majorării pensiilor?, a explicat Păcuraru.

De cealaltă parte, însă, sindicaliştii spun că cei care vor suporta noile biruri sunt persoanele cu venituri mici. Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor ?Spiru Haret?, le sugerează ?acestor minţi bolnave că ar mai putea impune impozitul pe fumărit şi pe soarele care intră pe fereastră. Eu zic că vor fi mari mişcări cu această încercare de impozitare. Îi va supăra foarte mult pe toţi?.

În categoria veniturilor care vor fi impozitate intră sumele acordate cu ocazia ieşirii la pensie, premiile anuale oferite sub diferite forme, sumele pentru plata cu ora sau pentru gărzile şi indemnizaţiile clinice acordate cadrelor medicale.

Nu vor fi scutiţi de plată nici cei care primesc indemnizaţii pentru că participă la consiliile de administraţie sau la şedinţele unor comisii din instituţii publice. Dacă până acum veniturile în natură pe care angajatorii le oferă salariaţilor nu erau impozitate, din această lună aceştia vor trebui să plătească statului un impozit 19,5 % din aceste sume, iar angajaţilor le vor rămâne de achitate alte 9,5 procente.

Antena 3

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close