Antena 3 CNN Actualitate Pâinea s-ar putea scumpi cu 15% din luna mai

Pâinea s-ar putea scumpi cu 15% din luna mai

Pâinea s-ar putea scumpi cu 15% din luna mai
18 Feb 2008   •   17:09

Preţul pâinii ar putea creşte cu 10 - 15 procente din luna mai din cauza rezervelor scăzute de grâu şi a costurilor ridicate pentru importuri. Reprezentanţii Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie cer eliberarea unor cantităţi de grâu din rezerva de stat. Ministerul Agriculturii respinge însă solicitarea, spunând că rezerva naţională are cu totul altă destinaţie.

Brutarii avertizează că nu vor avea din ce să facă pâine începând cu luna mai. Procesatorii spun că rezerva de grâu este pe terminate, iar importurile sunt foarte scumpe. Ca să nu majoreze preţul la pâine, morarii şi procesatorii vor să cumpere grâu din rezerva de stat, la preţul pieţei. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, resping această variantă. Ei spun că cerealele din rezerva de stat nu se pot vinde.

În aceste condiţii, procesatorii din industria de morărit şi panificaţie spun că vor fi nevoiţi să aducă grâu din afara Uniunii Europene la preţuri de peste 300 de euro pe tonă. Operatorii din industrie ameninţă că vor vinde pâinea mai scump. Brutarii sunt contrazişi de reprezentanţii Ministerului Agriculturii care spun că nu sunt motive pentru majorarea preţul la pâine. Secretarul de stat, Gheorghe Albu spune că în silozuri mai sunt aproximativ 900.000 de tone de grâu, cantitate suficientă pentru încă jumătate de an.

În 2007, din cauza secetei, producţia de cereale a fost cu 7,5 milioane de tone mai mică decât în anul precedent. Însă, pentru acest an, reprezentanţii de la ministerul Agriculturii estimează o producţie de aproape 20 de milioane de tone de grâu.

Antena 3

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close