Antena 3 CNN Actualitate Parcul Bordei, vândut de un ?turnător? şi salvat de un fost urmărit de Securitate

Parcul Bordei, vândut de un ?turnător? şi salvat de un fost urmărit de Securitate

Parcul Bordei, vândut de un ?turnător? şi salvat de un fost urmărit de Securitate
11 Mai 2008   •   22:36

Povestea binecunoscută a Parcului Bordei ascunde deopotrivă ură, resentimente şi dorinţă de răzbunare. Unul dintre militanţii pentru salvarea spaţiului verde este chiar un fost urmărit de Securitate, pe numele său Nicolae Rădulescu-Dobrogea, relatează Jurnalul Naţional. Actul ?caritabil? s-a dovedit şi prilej de vendetă împotriva celor care l-au ?turnat? pe vremuri: Dumitru Tudor şi soţia sa Mihaela Popescu. Tudor s-a ?remarcat? prin vânzarea omului de afaceri Costică Constanda a unei părţi din Parcul Bordei, pe care a obţinut-o de la Traian Băsescu, pe atunci primar al Capitalei.

Rădulescu-Dobrogea a fost victima celor doi turnători într-o operaţiune a Securităţii începută în urmă cu 30 de ani. ?Titi? şi ?Maria Buzoianu? îl filaseră timp de 12 ani, iar doamna ?Buzoianu?, nevasta lui Dumitru Tudor oferise chiar şi note informative legate de salvatorul Parcului Bordei.

"N-am crezut niciodată că mă pot afla pe lista urmăriţilor de fosta Securitate. Am avut o bănuială că ceva e în neregulă, pentru că nu luam niciun examen legat de avansarea profesională, deşi eram mult mai bine pregătit decît alţi colegi de-ai mei. Întotdeauna la examene luam 7,5, iar nota cerută pentru gradul de cercetător era 8?, povesteşte Rădulescu-Dobrogea, pentru Jurnaluol Naţional.

?Această bănuială m-a făcut să întreb la CNSAS dacă am dosar de urmărit. Acolo am descoperit două liste, una cu persoanele supravegheate informativ, şi cealaltă cu numele celor care făceau parte din reţeaua Securităţii", a continuat militantul pentru salvarea Parcului Bordei.

Descoperirea a fost uimitoare: Rădulescu-Dobrogea era urmărit de Securitate încă din 1964.

Totuşi, cei doi ? turnător şi ?turnat? - nu s-au întâlnit faţă-n faţă până în 2008, când s-au văzut, din întâmplare, în Piaţa Obor. Procesul în cazul Bordei, desfăşurat în instanţă, nu i-a făcut să dea ochii unul cu celălalt.

"Când l-am văzut, l-am întrebat de ce m-a turnat la Securitate. Mi-a spus că nu m-a dat pe mâna securiştilor, că doar era obligat să facă parte din sistem, pentru că era şeful Gărzii Patriotice. L-am întrebat atunci de ce soţia lui m-a pârât. Mi-a spus că nu ştia de acest lucru. Evident, minţea", mărturiseşte Rădulescu-Dobrogea.

Urmăritul şi-a manifestat curiozitatea şi în cazul Bordei: de unde a ajuns turnătorul său să deţină o proprietate pe un spaţiu public? Răspunsul: "Când eram mic păşteam vacile acolo?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close