Antena 3 CNN Actualitate Parcul Retezat, peştera Scărişoara şi Dunărea, pe lista minunilor naturii

Parcul Retezat, peştera Scărişoara şi Dunărea, pe lista minunilor naturii

Parcul Retezat, peştera Scărişoara şi Dunărea, pe lista minunilor naturii
12 Iul 2008   •   18:49

După succesul campaniei mondiale de găsire a noilor şapte minuni ale lumii, de anul trecut, aceeaşi organizatori lansează o nouă provocare: Cele şapte noi minuni ale naturii. Deocamdată, au fost nominalizate peste 200 de locuri din lumea întreagă. România concurează cu trei adevărate monumente naturale: Fluviul Dunărea, Parcul Naţional Retezat şi Peştera Scărişoara.

Fluviul Dunărea cu cea mai mare şi cea mai bine conservată deltă europeană. A intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991 ca rezervaţie a biosferei: un ţinut exotic cu peste 1200 de specii de copaci şi plante şi cu cea mai bogată faună ornitologică de pe continent.

Al doilea paradis natural al României este Parcul Naţional Retezat. A fost creat in 1935, fiind primul parc naţional din Romania. Este destinat conservării frumuseţilor acestor munţi - un adevărat paradis care are acum ocazia să devină una dintre cele şapte noi minuni ale naturii.

Peştera Scărişoara din Munţii Apuseni este şi ea candidată la titlul de minune a naturii. Nu se cunoaşte data exactă când a fost descoperită, dar este menţionată pentru prima dată în 1863. Scarişoara adăposteşte un gheţar cu o suprafaţă de aproximativ 5550 de metri pătraţi.

De menţionat e faptul că cele trei nominalizări au fost incluse în concurs în urma acceptului dat de un comitet român special organizat pentru acest eveniment. Deocamdată minunile României nu ocupă poziţii fruntaşe în clasament, dar votul este deschis până pe 31 decembrie 2008.

La începutul anului viitor vor fi alese 21 de finaliste, pe baza voturilor acumulate de fiecare monument nominalizat. Clasamentul final al celor şapte noi minuni ale naturii va fi anunţat în toamna anului 2010.

Antena3

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close