Antena 3 CNN Actualitate Ce spun chinezii despre jignirile aduse de Einstein. Nimeni nu se aștepta la acest răspuns  

Ce spun chinezii despre jignirile aduse de Einstein. Nimeni nu se aștepta la acest răspuns  

Ce spun chinezii despre jignirile aduse de Einstein. Nimeni nu se aștepta la acest răspuns  
22 Iun 2018   •   14:57

Utilizatorii de oe Internet din China au apărat jurnalele de călătorie publicate recent ale lui Albert Einstein, în care fizicianul numește chinezii ca fiind ”oameni murdari".

Porțiuni din jurnalele din călătoriile sale din Asia în anii 1920 au fost postate online în această săptămană, iar conținutul lor a surprins fanii lui Einstein. "Chinezii nu stau pe bănci în timp ce mănancă, dar se îndoaie că europenii atunci când se eliberează în pădurile cu frunze", a scris el. 

"Chiar și copiii sunt lipsiți de spirit", a continuat fizicianul. 

Omul de știință care a spus odată că rasismul este "o boală a poporului alb", a adăugat: "Ar fi păcat ca poporul chinez să întreacă toate celelalte rase. Pentru noi ceilalți gândul acesta este extraordinar de greu ".  

În timp ce unii oameni au cerut un "boicot al lui Einstein" și au spus că observațiile lui "au demonstrat că toți oamenii, chiar și Einstein, au o atitudine proastă și superficială", majoritatea au declarat că China din ziua de astăzi nu mai este deloc așa cum a văzut-o Einstein. 

"Einstein a plecat în China într-un moment nepotrivit", a spus un utilizator Weibo, care descrie primii ani ai Republicii Chineze, înființată în 1912, care a venit după secole de dominație imperială. "Foametea, războiul și sărăcia au apăsat poporul chinez. Cum ar fi putut poporul chinez să câștige respectul lui Einstein?"

Mulți au sprijinit punctul de vedere al  omului de știin'ă: "Asta se numește că a insultat China? E ridicol. Chinezii în acea epocă păreau murdări? Când văd fotografiile de atunci, arătau murdar, Einstein a ilustrat adevărata stare a acelei ere."

Alții au comparat observațiile oamenilor de știin'ă cu cele ale lui Lu Xun, considerat părintele literaturii chineze moderne de la începutul secolului al XX-lea."Îl lăudăm pe Lu Xun pentru că ne-a arătat dezavantajele din jur. De ce ar trebui să-l învinovățim pe Einstein pentru asta?” 

Narațiunile istorice promovate de guvernul chinez promovează adesea zilele în care partidul comunist chinez a preluat puterea în 1949 ca fiind haotic. Globe Time a publicat vineri un editorial care apreciază răspunsul utilizatorilor chinezilor. Autorul articolului, Gengzhige, a scris: "Sunt curios ce ar scrie Einstein acum dacă ar vedea atitudinile deschise pe care majoritatea chinezilor le au astăzi despre jurnalul său privat". 

Editorialul a stârnit peste 2.000 de comentarii. Unul dintre răspunsurile cele mai plăcute a fost: "Demnitatea este câștigată, nu este dată de alții". 

Sursă: The Guardian 
  

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close