Antena 3 CNN Actualitate Parlamentul amână de un an adoptarea legii pentru militarii răniţi în teatrele de luptă

Parlamentul amână de un an adoptarea legii pentru militarii răniţi în teatrele de luptă

Parlamentul amână de un an adoptarea legii pentru militarii răniţi în teatrele de luptă
10 Mai 2008   •   10:37

Deşi a aprobat trimiterea de trupe în teatrele din Afganistan şi Irak, Parlamentul refuză de un an, să adopte o lege menită să-i ajute pe militarii răniţi. Până acum, România a adunat în cele două războaie 35 militari răniţi. Mulţi, puţini, mai toţi se luptă cu un sistem nepregătit să aibă grijă de ei aşa cum se cuvine. Potrivit legilor în vigoare, un militar rănit primeşte despăgubiri doar dacă rămâne cu handicap de gradul unu sau doi. Cei care rămân întregi nu primesc nimic din partea statului, chiar dacă au suferit răni grave.

Ministerul Apărării le-a propus încă de acum un an parlamentarilor să aprobe câteva drepturi suplimentare pentru militarii răniţi. În zadar, după cum spune chiar ministrul Apărării într-un documentar realizat de echipa Reporter Special: ?Din păcate, n-am reuşit să adunăm suficient sprijin, sper însă ca în aceasta sesiune sa putem. E complicată situaţia şi pentru că în proiectele respective s-au inclus şi anumite aspecte de ordin material, despăgubiri, gratuităţi, posibilităţi de a călători pe calea ferată, iar aceste aspecte de ordin finaciar de multe ori îngreunează adoptarea unei decizii.?

Un alt proiect care se împiedică de birocraţie de un an este înfiinţarea unei fundaţii pentru militarii răniţi în teatre. Ideea îi aparţine sergentului major Laurenţiu Şerban, rănit grav în Afganistan şi tratat la Spitalul Militar din Ramstein, Germania. El a observat modul în care diverse asociaţii şi fundaţii germane sprijină răniţii spitalizaţi acolo şi a încercat să adapteze acest sistem şi în România. Demararea proiectului său se dovedeşte însă a fi încetinită de sistemul birocratic din ţara noastră.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close