Antena 3 CNN Actualitate Parteneriat româno-francez pentru construirea unei noi centrale nucleare în Transilvania

Parteneriat româno-francez pentru construirea unei noi centrale nucleare în Transilvania

Parteneriat româno-francez pentru construirea unei noi centrale nucleare în Transilvania
07 Mai 2008   •   13:00

Ca stat european ?băgat în seamă?, România doreşte să ţină pasul cu ţările vecine şi să îşi definitiveze sistemul energetic. Cum petrolul nu mai e o resursă la îndemâna oricui, ţările se reorinetează către energia nucleară. Autorităţile române au decis contruirea unei a doua centrale nucleare în Transilvania, deşi România nu a finalizat nici măcar lucrările de la Reactoarele 2 şi 3 din Cernavodă, relatează Evenimentul Zilei. Potrivit specialiştilor, centrala din Transilvana ar urma să asigure circa 35% din energia necesară României.

Partenerii României în ambiţiosul proiect vor fi, cel mai probabil, francezii de la Areva, drept mărturie stând conversaţia publică pe care Traian Băsescu a avut-o cu Sarkozy pe timpul summitului Nato. Nici nu au mai aşteptat confirmarea, că urmaşii lui Napoleon s-au şi grăbit să trimită reprezentanţi în România. Au sosit la Bucureşti nepotul lui Marie Curie, ambasadorul Franţei şi directorul companiei Areva.

?României îi trebuie a doua centrală pentru că cererea de energie este permanent în creştere, iar energia fosilă va fi substituită?, a declarat pentru EVZ Philippe Garderet, directorul ştiinţific al Areva. Centrala nucleară va fi amplsată în apropierea râurilor Mureş, Someş sau Olt, potrivit şefului Nuclearelectrica şi va avea o putere de 1.200 MW, deşi nu va mai folosi tehnologia Candu, pe care se bazează cea de la Cernavodă.

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close