Antena 3 CNN Actualitate Pas important pentru interzicerea fumatului în locurile publice

Pas important pentru interzicerea fumatului în locurile publice

Pas important pentru interzicerea fumatului în locurile publice
18 Sep 2015   •   20:32

Moldovenii au făcut un pas important către descurajarea fumatului, după ce astăzi legea pentru controlul tutunului a fost publicată în Monitorul Oficial, anunţă Ştirile TVR.

Legea antitutun va funcţiona în etape, din 2016 şi 2018. Oamenii vor avea astfel timp să se adapteze schimbărilor. Interzicerea fumatului în locurile publice va fi pusă în aplicare din 31 mai anul viitor, chiar de Ziua Mondială Antifumat. Legea e bună, dar nu pentru moldoveni, spun oamenii, care cred că oricum, nu se va ţine cont de ea.

Din ianuarie 2016, va fi interzisă şi promovarea fumatului prin orice metode. Abia peste 3 ani, producătorii de ţigări vor fi obligaţi să afişeze pe pachete avertizări despre consecințele fumatului, însoţite de pictograme. Tot atunci vor fi interzise şi aromele.

Psihologii spun că această prevedere va avea un impact major.

Legea mai spune că gheretele unde se vând produsele din tutun trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 de metri între ele, pe când acum, avem chioșcuri unul lîngă altul. Medicii speră că în urma aplicării acestei legi, mortalitatea din cauza fumatului va scădea.

Cei care totuşi vor încălca legea şi vor fuma în locuri interzise riscă amenzi între 1.000 – 9.000 de lei. Potrivit statisticilor, în Republica Moldova, 70% din consumatorii de tutun încep să fumeze înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. Anual, statul suportă pierderi de peste 1 miliard de lei pentru tratarea bolilor provocate de fumat.

În Republica Moldova fumatul omoară anual aproape 6 mii de oameni.

Legea privind controlul tutunului a fost publicată în Monitorul Oficial.  Sunt prevederi noi, restrictive, prin care se încearcă descurajarea fumatului- viciu care în Republica Moldova omoară anual aproape 6 mii de oameni. Legea a fost votată de deputați în mai și promulgată de preşedinte la începutul lunii iulie. - See more at: http://stiri.tvr.ro/a-intrat-in-vigoare-legea-antitutun-fumatul-in-locuri-publice-interzis-din-31-mai-2016_65313.html#sthash.Tk8GrdhM.dpuf
Legea privind controlul tutunului a fost publicată în Monitorul Oficial.  Sunt prevederi noi, restrictive, prin care se încearcă descurajarea fumatului- viciu care în Republica Moldova omoară anual aproape 6 mii de oameni. Legea a fost votată de deputați în mai și promulgată de preşedinte la începutul lunii iulie. - See more at: http://stiri.tvr.ro/a-intrat-in-vigoare-legea-antitutun-fumatul-in-locuri-publice-interzis-din-31-mai-2016_65313.html#sthash.Tk8GrdhM.dpufLegea privind controlul tutunului a fost publicată în Monitorul Oficial. Sunt prevederi noi, restrictive, prin care se încearcă descurajarea fumatului- viciu care în Republica Moldova omoară anual aproape 6 mii de oameni. Legea a fost votată de deputați în mai și promulgată de preşedinte la începutul lunii iulie. - See more at: http://stiri.tvr.ro/a-intrat-in-vigoare-legea-antitutun-fumatul-in-locuri-publice-interzis-din-31-mai-2016_65313.html#sthash.Tk8GrdhM.dpuf

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close