Antena 3 CNN Actualitate Pasionaţii pot vedea duminică noul avion Spartan, achiziţionat de Armata Română

Pasionaţii pot vedea duminică noul avion Spartan, achiziţionat de Armata Română

Pasionaţii pot vedea duminică noul avion Spartan, achiziţionat de Armata Română
Sursa foto: avion Spartan
19 Iul 2009   •   13:53

Primul avion ?Spartan? din totalul celor şapte, prevăzute în contractul semnat în 2006, a fost livrat Ministerului Apărării Naţionale sâmbătă şi poate fi văzut duminică la Baza Militară 90 Otopeni. Achizitionarea aparatului a suferit o serie de întârzieri, mai ales din cauza problemelor financiare ale Ministerului Apărării.

Ministerul român al Apărării a ales să cumpere aeronave Spartan în urma licitaţiei organizate în noiembrie 2006. Celălalt tip de avion oferit, fără succes, Armatei Române a fost modelul C 295, produs de firma spaniolă EADS CASA. Spaniolii au făcut contestaţie, dar în final italienii au avut câştig de cauză, iar România s-a ales cu cele şapte avioane Spartan. Preţul total de achiziţie este de 220 de milioane de euro.

Primul termen de livrare propus de partea italiană a fost sfârşitul anului 2007. Din cauza numeroaselor contestaţii depuse la această licitaţie termenul a fost decalat pentru 2008, însă, din pricina problemelor legate de livrarea primei tranşe de bani, livrarea aparatului a fost din nou amânată pentru această lună.

Aeronava a ajuns în România, dar reprezentanţii ministerului se confruntă cu o nouă problemă - piloţii români care nu au finalizat cursurile de pregătire pentru acest tip de aeronavă.

În contract sunt şapte avioane Spartan, care vor veni pe măsura exerciţiului financiar care se va derula. Acestea pot îndeplini misiuni de asistenţă umanitară, evacuare medicală, transport materiale de luptă şi operaţiuni căutare-salvare. Aeronavele vor înlocui aparatele sovietice, aflate la limita resursei de exploatare, şi vor fi folosite împreună cu avioanele C 130 Hercules ale MAp.

Antena 3

×
Parteneri
Cea mai detaliată hartă a creierului uman realizată vreodată
x close