Antena 3 CNN Actualitate Pe hârtie, am dat startul la autostradă. Tronsonul Comarnic - Braşov va traversa Valea Prahovei prin munţi

Pe hârtie, am dat startul la autostradă. Tronsonul Comarnic - Braşov va traversa Valea Prahovei prin munţi

Pe hârtie, am dat startul la autostradă. Tronsonul Comarnic - Braşov va traversa Valea Prahovei prin munţi
de S.T.    |    17 Ian 2014   •   08:32

Cea mai scumpă şi cea mai spectaculoasă bucată de autostradă este la un pas de a deveni realitate. După zece ani de amânări, lucrările la autostrada Comarnic - Braşov vor demara în această primăvară.

Şase tunele pereche, de câte 15 kilometri, şi încă patru kilometri de poduri duble vor brăzda Carpaţii.

Tronsonul Comarnic - Braşov din autostrada spre munte va traversa Valea Prahovei pe un traseu extrem de dificil, prin munţi. Până la Braşov vor fi zeci de tunelui, viaducte şi poduri. Mai exact, 3 tuneluri, 19 viaducte şi 13 poduri.

Primul tunel care străpunge stânca este la Comarnic. Autostrada ocoleşte oraşul prin subteran. La fel se întâmplă la Sinaia şi Buşteni. Restul drumului va fi parcurs mai mult la înăţime, pe viaducte şi poduri.

În total, mult aşteptata Comarnic - Braşov va avea 53 kilometri, la care se adaugă alţi 7 kilometri de drum care să lege autostrada de centura Braşov şi DN 1.

Tronsonul va costa 1,8 miliarde de euro. Adică, 28 de milioane de euro pentru fiecare kilometru.

Proiectul este realizat însă în parteneriat public privat. Constructorii vor plăti toată lucrarea şi îşi vor recupera banii în următorii 26 de ani, din taxa de drum.

Autostrada Comarnic - Braşov a trecut deja prin două încercări eşuate de a fi construită în parteneriat public-privat sau concesiune, în 2004 şi în 2010. Interesant este că firmele care au încercat să construiască acest tronson sunt aceleaşi care au câştigat şi de această dată lucrarea.

Autostrada va fi construită de francezii de la Vinci, grecii de la Aktor şi austriecii de la Strabag, iar finanţarea va fi asigurată de cea mai mare bancă din Germania.

În final, cei din Bucureşti vor ajunge în staţiunile de la munte în aproximativ o oră. Şoferii care vor circula pe acest tronson vor fi taxaţi cu 7 lei pentru fiecare cursă.


×
Subiecte în articol: autostrada munti valea prahovei
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close