Antena 3 CNN Actualitate Care va fi valoarea punctului de pensie în 2021

Care va fi valoarea punctului de pensie în 2021

Noua lege a pensiilor prevede înlocuirea punctului de pensie cu valoarea punctului de referinţă în anul 2021. Astfel, creşterea resimţită de un pensionar va fi egală cu: (stagiul complet de cotizare/25) / indicele de corecţie de care a beneficiat.

Care va fi valoarea punctului de pensie în 2021
de Dan Gabor    |    30 Noi 2020   •   21:15

De exemplu, pentru un bărbat pensionat în anul 2019: (35/25)/1,2 = 1,1667, deci o majorare de 16,67%, susţin specialiştii, potrivit gds.ro. Noua lege a pensiilor prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021. Din anul 2022, va fie aplicată noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referinţă (VPR):  

1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020,1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei.

Se adaugă la aceasta majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii. Din anul 2022 Valoarea Punctului de Referinţă se va indexa, anual, cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.  

Care sunt categoriile de pensionari, potrivit noilor reglementări

Noua lege a pensiilor prevede tot patru categorii de pensii: cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş. Unele categorii au suferit modificări de structură, față de vechea lege. În cazul pensiei pentru limita de vârstă trebuie îndeplinite cumulativ condiţiile de vechime minimă şi vârstă standard de pensionare.  

Ca excepţie, actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă. Adică, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare, precizează sursa citată.

În acelaşi timp, în acest caz se poate cumula pensia cu salariul şi se valorifică perioadele necontributive asimilate. O altă noutate este aceea că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.  

Se menţin celelalte prevederi din actuala legislaţie cu privire la pensia pentru limită de vârstă, precum grupele, condiţiile speciale şi deosebite, handicapul s.a.   Pensia anticipată (cu penalizare) este actuala pensie anticipată parţială şi se menţin prevederile legale în vigoare.

×
Subiecte în articol: pensie
Parteneri
O nouă zi liberă pentru români. Ce trebuie să facă salariaţii
x close