Antena 3 CNN Actualitate Casele de Pensii, luate cu asalt de seniori pentru a afla ce acte trebuie să depună pentru majorarea pensiei

Casele de Pensii, luate cu asalt de seniori pentru a afla ce acte trebuie să depună pentru majorarea pensiei

Pensionarii din România au început să ia cu asalt Casele de Pensii pentru a afla ce documente trebuie să depună pentru ca pensia lor să fie majorată după recalculare.

Casele de Pensii, luate cu asalt de seniori pentru a afla ce acte trebuie să depună pentru majorarea pensiei
Sursa foto: Facebook | Casa Națională de Pensii Publice
de Ioana Mircea    |    18 Mar 2024   •   20:34

Cu forfotă mare la casele teritoriale de pensii, pensionarii se prezintă în număr mare pentru a se informa și a-și pregăti documentele necesare în vederea valorificării contribuțiilor lor, conform prevederilor noii legi a pensiilor.

Casa Județeană de Pensii Olt a început deja procesul de evaluare a pensiilor, iar documentele care vor fi valorificate conform legii au fost înregistrate într-o bază de date dedicată.

Potrivit prevederilor legale, pensiile stabilite anterior devin supuse recalculării, urmând ca valoarea lor să fie determinată prin înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință. În cazul în care recalcularea duce la o sumă mai mică decât cea deja plătită, pensia se va menține la cuantumul anterior până la obținerea unui nou cuantum mai mare.

Pensionarii nu trebuie să se îngrijoreze dacă au contribuit la fondul de salarii după anul 2001, deoarece aceste contribuții sunt deja înregistrate la Casa de Pensii. Chiar și pentru sumele contribuite înainte de 2001, majoritatea pensionarilor au deja documentele necesare, iar acestea vor fi valorificate automat în cadrul procesului de recalculare, ce urmează a fi finalizat în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.

Lista sumelor care vor fi luate în considerare în cadrul recalculării poate fi consultată la sediile Casei de Pensii sau online pe site-ul instituției. Pentru contribuțiile care nu au fost încă documentate, pensionarii sunt îndemnați să depună adeverințe conform modelului prevăzut de lege, potrivit adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: case de pensii calcul pensii
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close