Antena 3 CNN Actualitate Pensiile private sunt taxate de 14 ori

Pensiile private sunt taxate de 14 ori

Pensiile private sunt taxate de 14 ori
30 Aug 2007   •   10:27

Numărul comisioanelor incluse în contractul pentru pensia facultativă se ridică la 14 . E vorba despre taxe de administrare, de depozitare sau de tranzacţionare, pe care contribuabilul trebuie să le plătească Fondurilor de pensii private, scriu jurnaliştii de la "Cotidianul". La capitolul comision de administrare, unul dintre fonduri încasează 1,24% pe an din activul net total al fondului, plus 3,95% din contribuţiile plătite în contul individual şi încasate înainte de convertirea în unităţi de fond.

În schimb, alte fonduri de pensii private încasează 5% din contribuţii şi maximum 0,2% pe lună din activul net total al fondului. Toate aceste comisioane, fie ele de administrare, de depozitare sau de tranzacţionare, nu mai au acelaşi randament anual. La aceste costuri se aplică, în plus, taxa pe valoarea adăugată.

Numărul mare de comisioane, cele mai multe impuse prin lege, ar putea avea o justificare în faptul că randamentele fondurilor de pensii beneficiază de o anumită formă de garantare, stabilită legal. Pe lângă toate aceste costuri, la finalul perioadei de contribuţie, clientul va trebui să plătească şi impozit pe pensia încasată.

În celelalte ţări în care există sistem privat, se impozitează una dintre cele trei surse posibile: contribuţiile plătite în perioada activă, veniturile din investiţii sau cele din beneficiile încasate. În România s-a ales impozitul pe viitoarea pensie facultativă. În plus, la pensiile mai mari de 900 de lei se aplică impozit de 16%, conform Codului fiscal.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close