Antena 3 CNN Actualitate Pericol de inundaţii în aval de barajul Stânca Costeşti, după majorarea debitul de apă deversat

Pericol de inundaţii în aval de barajul Stânca Costeşti, după majorarea debitul de apă deversat

Pericol de inundaţii în aval de barajul Stânca Costeşti, după majorarea debitul de apă deversat
29 Iul 2008   •   17:46

În urma unor discuţii între autorităţile române şi cele din Republica Moldova, debitul de apă deversat din acumularea de la Stânca Costeşti a fost majorat, marţi la prânz, de la 700 la 845 de metri cubi pe secundă. Subprefectul judeţului Botoşani, David Aniţei Şalgău, a declarat pentru Agerpres că debitul evacuat din baraj ar putea fi majorat marţi seară încă o dată, astfel încât ar putea depăşi 1.000 de metri cubi pe secundă.

Decizia a fost luată în condiţiile în care volumul de apă la baraj a atins o cotă istorică de 1,1 miliarde de metri cubi. Anterior acestei decizii, Traian Băsescu, aflat în vizită în localitatea Săuceşti, declarase că nu se va adminte niciun metru cub de apă în plus în acumularea de la Stânca Costeşti, fiind necesară respectarea regulamentului.



Astfel, măsura ar putea genera inundaţii în aval de acumulare, motiv pentru care Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din Botoşani a solicitat comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă să dispună măsuri de evacuare a persoanelor din zonele inundabile din şapte localităţi. Totodată, hidrologii au extins codul roşu şi pe zona în aval de barajul de la Stânca Costeşti.

Situaţia de pe râul Prut s-a agravat ca urmare a viiturilor venite din Ucraina. Potrivit autorităţilor din Botoşani, debitul de apă pe Prut a atins 6.500 de metri cubi pe secundă, ceea ce a făcut ca barajul, care are o capacitate de 1,4 miliarde de metri cubi, să aibă cel mai mare coeficient de umplere de la darea sa în folosinţă.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close