Antena 3 CNN Actualitate Peste 100 de focare de pestă porcină în ţară

Peste 100 de focare de pestă porcină în ţară

Peste 100 de focare de pestă porcină în ţară
17 Sep 2007   •   15:35

Peste 100 de focare de pestă porcină mai există în prezent în România a declarat luni preşedintele Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România (AGMVR), Horaţiu Olaru, participant la Poiana Braşov, la un seminar privind gestionarea pestei porcine clasice în ţările din sud-estul Europei. Potrivit preşedintelui AGMVR, în România înainte de 2000, printr-un sistem de vaccinare periodică s-a reuşit să nu mai existe niciun fel de focar de pestă porcină cu boală în evoluţie. Odată cu preluarea Directivelor UE, s-a interzis vaccinarea porcilor împotriva acestei boli. ?În prezent, România are un program de prevenire şi combatere a pestei porcine care este în derulare. Acum revenim la vaccinarea care s-a făcut înainte, pentru că, până în anul 2000, noi am ţinut teritoriul ţării ferit de această boală tocmai prin vaccinările pe care le făceam de două ori pe an?, a precizat Horaţiu Olaru.

Preşedintele AGMVR, situaţia de la Comtim-Timiş încă nu s-a rezolvat. ?Tot ce s-a întâmplat la Timiş este din cauză că vaccinul nu s-a făcut la timp?, a subliniat Olaru. Acesta crede că exportul de carne de porc, interzis până în 2009, se va putea relua chiar de anul viitor pe măsură ce incidenţa şi numărul de focare se vor reduce treptat.

Scopul întâlnirii de la Poiana Braşov este de a informa serviciile veterinare din zona de sud-est a Europei din sectorul de stat şi privat asupra celor mai recente şi eficiente informaţii despre lupta împotriva pestei porcine clasice, în concordanţă cu legislaţia veterinară a Comunităţii Europene privind prevenirea bolilor la animale şi cooperarea regională.

Rompres

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close