Antena 3 CNN Actualitate Peste 20% din medicii români vor să lucreze în străinătate, goniţi de salariile mici

Peste 20% din medicii români vor să lucreze în străinătate, goniţi de salariile mici

Peste 20% din medicii români vor să lucreze în străinătate, goniţi de salariile mici
07 Aug 2008   •   10:31

Ne pleacă medicii! Aproximativ 20% dintre medici din România şi-au depus actele pentru a munci în afara ţării. Numai ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, se încăpăţânează în continuare şi nu recunoşte criza de medici din sistem. Peste 7.000 din cei 35.000 de medici din România au solicitat, în ultimul an şi jumătate, Ministerului Sănătăţii, să le elibereze actele necesare angajării în străinătate. Principalele motive invocate: salariile mici şi condiţiile de lucru.

Franţa, Spania, Germania şi Marea Britanie sunt destinaţiile favorite ale medicilor români. Acolo ei pot câştiga între 1.600 şi 3.800 de euro pe lună. Specialităţile cele mai cerute în Uniunea Europeană sunt medicina de familie, anestezia şi terapia intensivă, reumatologia.

Un exod se înregistrează şi în rândul asistentelor medicale şi al moaşelor. Potrivit statisticilor aproape 4.400 de angajaţi au solictat eliberarea adeverinţelor pentru a putea lucra peste hotare. Statele cele mai căutate sunt Italia, Belgia şi Marea Britanie.

În România există un deficit major de cadre medicale. Judeţele cu cele mai mari probleme în acest sens sunt Alba, Maramureş, Vaslui, Suceava, Arad şi Constanţa. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu a recunoscut până acum criza de medici din sistem, însă a propus o majorare salarială de 30% pentru aceştia.

Antena 3
 

×
Parteneri
Bombă în dosarul generalilor: Pe cine a turnat Coldea la DNA
x close