Antena 3 CNN Actualitate Peste 30% dintre adulţii din România fumează

Peste 30% dintre adulţii din România fumează

Peste 30% dintre adulţii din România fumează
27 Mai 2008   •   09:19

33.000 de români mor anual, din cauza unor boli cauzate de fumat. Aceasta este concluzia unui studiu al Centrului pentru Politici de Sănătate. De asemenea, fumătorii trăiesc, în medie, cu 21 de ani mai puţin decât nefumătorii. Agenţia Naţională Antidrog lansează marţi o campanie anti-fumat. Conform celor mai recente date, peste 30% dintre adulţii din România fumează. Mai grav este că fumătorii împătimiţi se formează încă din adolescenţă.

În studiul realizat de Centrul pentru Politici de Sănătate se mai arată că vârsta medie de debut a fumatului este 19 ani, iar 34 la sută dintre fumătorii tineri aparţin grupei de vârstă 15-25 de ani. În România se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări. Anual se înregistrează aproximativ 8.500 de noi cazuri de cancer pulmonar, iar 85% dintre acestea au drept cauza fumatul. 89% dintre fumătorii din România intenţionează însă să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

De altfel, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat recent că fumatul ar putea fi interzis în toate locurile publice din România, de la 1 ianuarie 2009. Decizia a fost luată în urma centralizării consultării publice lansată pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Potrivit rezultatelor, 82% dintre cei care au completat chestionarul de pe site au considerat ca fumatul trebuie interzis în toate spaţiile publice închise.

În lume, tabagismul provoacă moartea unui om din zece şi este a doua cauză majoră de deces. Conform unui studiu publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, jumătate dintre cei 650 de milioane de fumători din lumea întreaga vor muri din cauza unor boli provocate de tutun.

Antena 3

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close