Antena 3 CNN Actualitate Peste 90% din români cred că sunt discriminaţi la angajare

Peste 90% din români cred că sunt discriminaţi la angajare

Peste 90% din români cred că sunt discriminaţi la angajare
05 Oct 2008   •   10:39

Angajatorii reclamă că în România seriozitatea candidaţilor scade de la an la an. Pe de altă parte, 91% dintre români s-au simţit discriminaţi atunci cînd au încercat să se angajeze. Cifrele rezultă dintr-un sondaj, realizat în septembrie de BestJobs. Cele mai întâlnite discriminări sunt cele legate de vârstă şi etnie. Un criteriu de selecţie al angajatorilor, este ca aplicantul pentru un post să nu aibă familie, pentru a fi disponibil oricând şi la orice oră.
Sănătatea este un alt criteriu de selecţie pentru că angajatorii vor salariaţi sănătoşi fără probleme care ar putea să creeze absenţe de la locul de muncă. Persoanele care au o singură calificare nu se numără pe lista de preferinţe a angajatorilor. În România încă mai e la modă CV-ul cât mai stufos, cu multe facultăţi, masterate şi doctorate. În ceea ce priveşte discriminările legate de rasă, o mare problemă se resimte în rândul etniei rrome din cauza unei percepţii generale.
Un procent destul de mic al cazurilor de discriminări la angajare se regăseşte şi în rândul homosexualilor, al persoanelor infectate cu HIV/SIDA dar şi a persoanelor cu dizabilităţi. Estimările pe termen mediu ale specialiştilor arată că în România, odată cu scăderea numărului de persoane active în câmpul muncii, angajatorii vor fi obligaţi de situaţie să accepte mai uşor persoanele trecute de vârsta tinereţii, ale căror atuuri sunt loialitatea şi o mai mare determinare pentru muncă.
Sursa foto: neogen.ro
Antena 3

×
Parteneri
Scandal monstru în Parlament: deputatul lovit în față de un fost ministru
x close