Antena 3 CNN Actualitate Pictura unui biserici vechi de peste 200 de ani, distrusă de un instalator. Ce a apărut pe peretele lăcașului monument

Pictura unui biserici vechi de peste 200 de ani, distrusă de un instalator. Ce a apărut pe peretele lăcașului monument

Pictura unui biserici vechi de peste 200 de ani, distrusă de un instalator. Ce a apărut pe peretele lăcașului monument
Sursa foto: Foto: Marius Tudor/Facebook
08 Dec 2019   •   15:02

O pictură interioară a bisericii „Sfântul Nicolae“ din Târgu Jiu, lăcaş de cult vechi peste 200 de ani, care se află pe lista monumentelor istorice, a fost distrusă de un instalator care a montat o centrală termică.

Aceasta este montată exact pe pictura originală a doi dintre ctitorii bisericii. Instalatorul nu s-a oprit aici şi a montat coşul pentru evacuarea gazelor fix între picioarele celui care a contribuit la ridicarea lăcaşului de cult.    

Descoperirea a fost făcută de către Marius Tudor, un pasionat al clădirilor vechi şi al arhitecturii acestora.  „Ctitorie de la 1795 a protopopului Andrei Schevofilax şi soţiei sale Maria, a pitarului Grigorie Crăsnaru şi a Stancăi slugereasa Crăsnaru, soţia slugerului Gheorghe Crăsnaru a fost terminată în anul 1813 după cum reiese din pomelnicul semnat la 1814 de Dionisie Eclesiarhul. Pictura interioară a fost făcută la 1812 de diaconul Mihai din Târgu-Jiu, Anghel vopsitorul şi de Ion“, a postat Marius Tudor pe pagina lui de Facebook. 

Părintele paroh Popescu spune că centrala este montată de 12 ani şi că pictura a fost restaurată cu ea pe perete, precizează Adevarul.ro

„Centrala este montată de 12 ani. Nu este nimic nou. Este în starea în care am găsit-o când am fost transferat aici. Pictura a fost restaurată cu centrala pe perete de către restauratori profesionişti avizaţi de Ministerul Culturii şi Cultelor, de Direcţia de Patrimoniu Bisericesc. Restaurarea a fost finalizată în urmă cu patru ani“.

Foto: Marius Tudor/Facebook

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close