Antena 3 CNN Actualitate Ploile fac prăpăd în jumătate de țară. COD ROȘU de inundații în Galați. Trafic feroviar și rutier îngreunat, oameni evacuați și zeci de gospodării inundate

Ploile fac prăpăd în jumătate de țară. COD ROȘU de inundații în Galați. Trafic feroviar și rutier îngreunat, oameni evacuați și zeci de gospodării inundate

Ploile fac prăpăd în jumătate de țară. COD ROȘU de inundații în Galați. Trafic feroviar și rutier îngreunat, oameni evacuați și zeci de gospodării inundate
Sursa foto: Foto: Agerpres
12 Oct 2016   •   12:37

UPDATE: Peste 200 de oameni aflaţi în cele peste o sută de case inundate din comuna gălăţeană Pechea au evacuaţi, a anunțat primarul localităţii, Mihăiţă Măncilă.

Potrivit acestuia, evacuarea sinistraţilor s-a făcut cu ajutorul tractoarelor grele, a volelor, dar şi a unei bărci, toate aflate pe teritoriul comunei în posesia unor firme sau persoane particulare şi în condiţiile în care DJ 251 care trece prin mijlocul localităţii este impracticabil în urma revărsării râului Suhu.

Măncilă a precizat că persoanele sinistrate care nu se vor duce la rude, vor fi cazate în sala de sport a localităţii.

UPDATE: Hidrologii au emis, miercuri, o avertizare Cod roşu de inundaţii, valabilă în bazinele hidrografice Suhu şi Geru, din judeţul Galaţi, până la ora 21:00.

Hidrologii precizează că fenomenele se pot produce cu intensitate şi probabilitate mai mare în bazinul hidrografic al râului Suhu, scrie Agerpres.

În Galați a plouat foarte mult în ultimele 12 ore, meteorologii anunțând că în anumite zone au căzut peste 100 de litri pe metrul pătrat. Iar ploile vor continua să cadă în județ în următoarele ore.

Tot în județul Galați, traficul feroviar pe secția de cale ferată 703 Galați – Bârlad este întrerupt între municipiul Galați și localitatea Tulucești (tronsonul kilometric 11+300 – 11+420). Măsura a fost luată de autorități după ce infrastructura feroviară a fost inundată, în urma precipitațiilor abundente, anunță Centrul Infotrafic.

Totodată, nouă bazine hidrografice din Moldova, Transilvania, Muntenia şi Dobrogea se vor afla sub Cod portocaliu de inundaţii până joi după-amiază, iar alte 15 bazine se vor afla sub Cod galben, până joi seara, potrivit actualizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Potrivit hidrologilor, în intervalul 12 octombrie, ora 12:00 - 13 octombrie, ora 8:00, va fi în vigoare Codul portocaliu de viituri rapide şi creşteri de debite, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare, pe râurile din bazinele hidrografice: Teleajen, Cricovul Sărat, Prahova sector aval confluenţă Teleajen (judeţele Prahova şi Ialomiţa), Trotuş superior şi afluenţi (judeţele Harghita, Neamţ şi Bacău), Putna - bazin superior şi afluenţi (judeţul Vrancea), Rm Sărat (judeţele Buzău şi Vrancea), afluenţii mici aferenţi cursului mijlociu şi inferior al Siretului (judeţele Bacău, Vrancea şi Galaţi), afluenţii mici ai Prutului aferenţi sectorului aval s.h. Drânceni (judeţele Vaslui şi Galaţi) şi râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).

De asemenea, în intervalul 12 octombrie, ora 12:00 - 13 octombrie, ora 14:00, avertizarea Cod portocaliu de inundaţii va viza râurile din bazinele hidrografice: Bârlad şi afluenţi (judeţele Vaslui, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi), afluenţii mici ai Prutului aferenţi sectorului aval s.h. Drânceni (judeţele Vaslui şi Galaţi), Jijia - bazin superior şi afluenţi (judeţele Botoşani şi Iaşi).

__________

Furtunile, ploile și inundațiile au provocat probleme în întreaga țară. În Capitală și în mai multe orașe din țară copacii au căzut peste mașini, acoperișurile au fost smulse de vânt iar șoferii au fost nevoiți să își abandoneze mașinile în mijlocul lacurilor formate sub anumite poduri.

Traficul a fost reluat pe DN10 la Siriu, unde se circulă pe un fir alternativ

Precipitaţii record în judeţul Buzău. Acolo au căzut 100 de litri de apă pe metru pătrat, în doar 24 de ore. Circulaţia rutieră pe DN10 Buzău - Braşov a fost reluată, pe un fir alternativ, în zona localităţii Siriu, după ce a fost oprită complet timp de mai multe ore, din cauza căderilor de stânci de pe versanţi, a anunţat Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Ploile abundente au provocat inundaţii și în 15 localităţi ale judeţului Prahova, pompierii intervenind cu motopompe pentru evacuarea apei din opt case şi zeci de curţi şi grădini, probleme fiind înregistrate şi pe DN 1B, unde carosabilul este inundat, iar două TIR-uri s-au ciocnit.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat că opt locuinţe din cinci localităţi, dintre care trei sunt situate în municipiul Ploieşti şi câte una în oraşele Urlaţi şi Băicoi, au fost inundate în ultimele 12 ore.

INFOTRAFIC: Circulație îngreunată pe mai multe drumuri naționale

Din pricina apei de pe carosabil, traficul rutier se desfășoară îngreunat pe DN2 Focșani – Bacău, la km 223, între localitățile Domnești și Ruginești (jud. Vrancea). Pe sensul către Focșani, este afectată prima bandă și o parte din banda numărul 2.

Din același motiv, se circulă ușor îngreunat pe DN1B Ploiești – Buzău, la km 31, în zona localității prahovene Loloiasca. Pe carosabil, nivelul apei este de aproximativ 5 centimetri.

În județul Brăila, circulația auto pe DN21 Slobozia – Brăila se desfășoară îngreunat, pe un fir alternativ, la km 62, în zona localității Bărăganu. Un autotren a rămas imobilizat pe carosabil de noaptea trecută, după ce mai multe pneuri ale acestuia au făcut explozie.

8 judeţe sub COD PORTOCALIU de ploi şi inundaţii, iar alte 18 sub COD GALBEN!

Meteorologii avertizează că, până la ora opt seara, ploi puternice vor cădea în Moldova, Dobrogea şi în nordul Munteniei. 8 judeţe sunt sub Cod portocaliu de vreme rea începând de marţi seară.

În intervalul orar 10:00 - 18:00, judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi 25...30 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp.

De asemenea, până la ora 21:00, judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Braşov, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Covasna, Buzău, Brăila, Tulcea, Harghita, Mureş, Bistriţa-Nădăud şi Maramureş se vor afla sub Cod galben.

Potrivit meteorologilor, miercuri în intervalul menţionat va continua să plouă în cea mai mare parte a ţării, iar în regiunile estice şi în zonele montane şi submontane se vor cumula peste 20 l/mp şi izolat peste 35 l/mp.

La munte vor fi precipitaţii predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare, la altitudini mari, în special în nordul Carpaţilor Orientali, local se va depune strat nou de zăpadă, iar pe creste vântul va sufla cu peste 70...80 km/h, viscolind ninsoarea. Intensificări ale vântului vor fi şi în celelalte zone, îndeosebi în sud şi în est, unde rafalele vor depăşi 50...55 km/h şi trecător 65 km/h.

În celelalte zone din ţară ploile vor fi în general slabe cantitativ şi numai pe arii restrânse se vor cumula 10...15 l/mp, inclusiv în zona municipiului Bucureşti.

×
Subiecte în articol: ploi cod rosu de inundatii
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close