Antena 3 CNN Actualitate Poliţiştii români, ofensaţi de o reclamă la coniac (VIDEO)

Poliţiştii români, ofensaţi de o reclamă la coniac (VIDEO)

Poliţiştii români, ofensaţi de o reclamă la coniac <font color=red>(VIDEO)</font>
07 Mai 2008   •   11:15

Consiliul român pentru Publicitate (RAC) a decis că spotul tv pentru marca de coniac Cava D'Oro este ofensator la adresa poliţiştilor, informează miercuri ziarul Adevărul.

Sindicatul poliţiştilor a solicitat, în urmă cu câteva zile, CNA să interzică spotul ?Le Birt? care face referire la poliţişti cu sintagma ?nişte ţărani?, pe motiv că această replică le-ar putea ştirbi autoritatea în faţa cetăţenilor, care i-ar putea desconsidera. Spotul este considerat de către aceştia drept o încercare de subminare a autorităţii poliţiştilor, sugerând lipsa lor de cultură.

RAC a considerat că folosirea în mod peiorativ a afirmaţiei ?nişte ţărani? la adresa poliţiştilor încalcă două prevederi ale Codului de Practică în Publicitate: sunt interzise ofensa pe criterii sociale, politice şi de rasă (art. 7) şi denigrarea persoanelor şi profesiilor (art. 12).



Campania, realizată de agenţia de publicitate Papaya Advertising, s-a încheiat potrivit declaraţiilor Alexandrion Group, producătorul coniacului. Spotul nu a mai fost difuzat dupa data de 1 mai.

Robert Tiderle, director de creaţie Papaya, a declarat pentru Adevărul că decizia RAC a fost luată cu DEX-ul în mână, ?unde ?ţăran", folosit în sens peiorativ, este egal cu mojic sau mitocan. Vina spotului este că umorul poporului român a creat această expresie, care a ajuns şi în DEX. Nimeni din Comitetul de Etică al RAC nu s-a gândit că cei care folosesc expresia sunt chiar ţărani, şi o folosesc pentru a apostrofa pe cineva care nu este?.

În prezent spotul la coniac este difuzat pe posturi, în locul poliţistului fiind apelaţi cu sintagma ?nişte ţărani? un grup de turişti francezi. Întrebat ce vor face dacă şi Ambasada Franţei va contesta cel de-al doilea spot, în care un grup de turişti francezi sunt "gratulaţi" tot cu apelativul "nişte ţărani", Tiderle a spus că nu crede că se va întâmpla acest lucru. De altfel, el a ţinut să precizeze că cei care au jucat rolurile în cele două spoturi chiar sunt poliţist şi, respectiv, francezi.

Noul clip difuzat pe posturi



Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close