Antena 3 CNN Actualitate Bucureștiul, Brașovul și Cluj-Napoca, poluate cu o substanță cancerigenă de mare risc

Bucureștiul, Brașovul și Cluj-Napoca, poluate cu o substanță cancerigenă de mare risc

Bucureștiul, Clujul și Brașovul sunt printre cele mai poluate cinci orașe europene cu o substanță cancerigenă de mare risc, potrivit Adevărul. Românii sunt, de fapt europenii cei mai afectaţi negativ de costurile cauzate de impactul poluării aerului asupra sănătăţii.

Bucureștiul, Brașovul și Cluj-Napoca, poluate cu o substanță cancerigenă de mare risc
Sursa foto: Pixabay.com
de Dan Gabor    |    22 Oct 2020   •   20:58

Extrem de îngrijorător este topul poluării cu oxizi de azot, acolo unde România ocupă 3 poziţii din primele 5 la nivel european. Bucureşti, Cluj-Napoca şi Braşov sunt printre cele mai poluate oraşe europene cu oxizi de azot, substanţă clasificată drept cancerigen de mare risc de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Datele apar într-o amplă cercetăre în care au fost incluse este 430 de oraşe europene, 21 dintre acestea fiind din România.  În principalele oraşe româneşti afectate (Bucureşti, Timişoara şi Braşov) particulele fine PM2.5 şi PM10 au cel mai important impact negativ asupra acestor costuri, urmate de emisiile de oxizi de azot, emisii cauzate în special de maşinile vechi şi cele diesel.   

Studiul european concluzionează că reducerea poluării aerului ar trebui să devină o prioritate de sănătate publică în oraşele Europei. Rezultatele sunt relevante şi în contextul pandemiei COVID-19, cercetările arătând că o calitate inferioară a aerului poate creşte mortalitatea în cazurile de COVID-19. 

Mai multe detalii, în materialul prezentat, joi, de Radu Tudor, la Punctul de Întâlnire:

×
Subiecte în articol: București Cluj-Napoca Brașov
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close