Antena 3 CNN Actualitate Ponta se gândeşte să sesizeze CC în cazul calendarului CSM pentru procurori

Ponta se gândeşte să sesizeze CC în cazul calendarului CSM pentru procurori

Ponta se gândeşte să sesizeze CC în cazul calendarului CSM pentru procurori
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    03 Apr 2013   •   22:34

Ministrul interimar al Justiţiei, premierul Victor Ponta, s-a arătat nemulţumit de calendarul propus de CSM pentru intervievarea candidaţilor la şefia Parchetelor abia în luna mai, motiv pentru care a declarat miercuri seara, la Antena 3, că se gândeşte să conteste acest lucru la Curtea Constituţională.

Întrebat dacă ia în calcul o sesizare la Curtea Constituţională din România (CCR) în acest caz, premierul a răspuns că "este şi asta o posibilitate". Declaraţia a fost făcută în ediţia de miercuri a emisiunii Sinteza Zilei, de la Antena 3.

"Cred că ar fi interesant - şi mâine asta o să şi obţin, să văd termenele pe care le-a avut CSM atunci când l-a numit pe domnul Morar în funcţie, din câte ţin eu minte, mult mai scurt de două luni. Toţi cei şase procurori pe care i-am propus au ocupat de foarte mult timp diverse funcţii de conducere, deci nu sunt nişte necunoscuţi pe care trebuie să-i cerceteze domnul Morar -parcă aşa a spus: trei săptămâni trebuie să-i cerceteze. Nu ştiu la ce să-i cerceteze, că totuşi e vorba de oameni aduşi din structura centrală nu din Australia sau din altă parte", a spus Ponta.

El a apreciat că procedura de 60 zile pentru avizarea de către CSM a procurorilor nu este prevăzută de lege, este extrem de lungă şi nu a fost aplicată la momentul numirii lui Daniel Morar şi a susţinut că, începând din 2 aprilie, mandatul lui Morar a expirat, astfel că orice act semnat de acesta poate fi contestat în instanţă pentru nelegalitate.

Ministrul interimar al Justiţiei, Victor Ponta, a propus-o, miercuri, pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar pe Tiberiu Niţu ca procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit calendarului CSM, candidaţii la funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievaţi la sfârşitul lunii mai, stabilit miercuri de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Propunerile au fost transmise, miercuri, de premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, către Consiliul Superior al Magistraturii, după ce, marţi, Ponta declara că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei.

Ministrul Ponta: Am nominalizat-o pe Kovesi pe baza convingerilor mele. Am scos Justiţia de sub monopolul lui Morar. USL nu se rupe








×
Subiecte în articol: Victor Ponta Sinteza Zilei
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close