Antena 3 CNN Actualitate Povestea lui Lucian - copilul de patru ani ucis de neglijenţa autorităţilor

Povestea lui Lucian - copilul de patru ani ucis de neglijenţa autorităţilor

Povestea lui Lucian - copilul de patru ani ucis de neglijenţa autorităţilor
26 Aug 2008   •   12:37

Vinovaţi de moartea copilului de patru ani ucis de către asistenta maternală care îl avea în grijă sunt legiuitorul, managerul de caz, medicul care l-a tratat şi directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Bistriţa, se arată într-un articol din Jurnalul Naţional. Adică "toţi cei care puteau să oprească această crimă şi n-au făcut-o".

Legiuitorul este vinovat pentru că "torţionara Marcela Făgărăşan a devenit asistent maternal fără ca cineva să-i facă vreo evaluare psihologică", dezvăluie Jurnalul Naţional în articolul intitulat "Vinovaţi de moartea lui Lucian" în care se povesteşte "cum a fost ucis un copil de patru ani în văzul lumii".

Managerul de caz, care ar fi trebuit să monitorizeze starea de sănătate a lui Lucian este vinovat de moartea copilului pentru că "nu s-a interesat de soarta lui Lucian timp de jumătate de an".

Lista vinovaţilor în acest caz şocant continuă cu medicul care l-a tratat pe micuţ în luna februarie. "Rănile cicatrizate ale copilului ucis sunt o dovadă că el era maltratat de foarte multă vreme." "Medicul (...) este vinovat dacă a văzut sau a bănuit că e maltratat şi a tăcut!", potrivit articolului citat.

"De când Marcela Făgărăşan a devenit asistenta maternală a lui Lucian, mama lui naturală, aflată în închisoare, a observat la vizite vânătăi pe gâtul băiatului. (...) Nişte prieteni ai fetei Marcelei l-au întrebat o dată pe Lucian ce a păţit de e zgîriat pe faţă. ŤMă bate mama rea...ť, a spus copilul", se arată în articol.

Jurnalul Naţional prezintă şi două fotografii cu micuţul realizate în timp ce era îngrijit de prima asistentă şi după ce Marcela Făgărăşan a devenit asistenta maternală a acestuia. În prima dintre ele "când Lucian se afla la o altă asistentă maternală căreia i-a fost încredinţat (...) vezi un copil zâmbăreţ, grăsuţ, îmbrăcat îngrijt".



A doua fotografie îl înfăţişează pe Lucian la trei luni după ce a fost preluat de asistenta Marcela Făgărăşan. "În cea de-a doua poză (...) ne priveşte un copil trist, slăbit, deşirat, care abia mai are curajul să privească spre aparatul de fotografiat", potrivit articolului din Jurnalul Naţional.



Tot aici este relatată povestea lui Lucian al cărui "nenoroc a început chiar de la naştere". Maria, mama acestuia, l-a adus pe lume la vârsta de 16 ani iar "tatăl este un băiat (...) pe care părinţii fetei nu-l cunosc nici în ziua de azi".

Maria a fost închisă pentru furt când băieţelul ei avea în jur de un an, moment în care "cei de la Protecţia Copilului ne-au spus că rezolvă ei treaba, dacă noi nu putem să-l îngrijim. Şi am semnat că sunt de acord să-i găsească o femeie cumsecade care să aibă grijă de el", a declarat bunica lui Lucian, citată de Jurnalul Naţional.

Băiatul a fost încredinţat unei asistente maternale până în martie 2007. Aceasta "îl ducea pe băiat în vizită la mama aflată în arest, băieţelul era dezvoltat armonios şi vesel".

După luna martie a anului trecut "Lucian a ajuns pe mâinile Marcelei Făgărăşan, fostă muncitoare la o fabrică, divorţată", potrivit Jurnalului Naţional. "Dilema e cum Marcela Făgărăşan a intrat în sistemul de asistenţă maternală şi cum timp de opt ani nu i s-a descoperit nici o neregulă de către managerii de caz", se arată în articolul citat.

Marcela Făgărăşan îl ducea pe Lucian din ce în ce mai rar în vizită la mama sa aflată în arest. "În timpul unei astfel de întrevederi Maria a observat pe gâtul băiatului vânătăi. Copilul a apucat să-i spună că e bătut şi că îi e foame".

Mama ar fi alertat Poliţiei, bunicii copilului declarând pentru Jurnalul Naţional că "nu ştiu dacă a făcut şi declaraţie scrisă, dar ştiu sigur că a spus poliţiştilor că băiatul ei e bătut şi că cere să fie mutat de la asistenta aia".

Jurnalul Naţional citează şi managerul de caz care, la controlul din luna februarie, a descoperit anemia "simplă a copilului (...) de aceea nu s-a considerat că e alarmant. (...) Copilul a fost dezbrăcat atunci, i s-a luat sînge şi nu s-a observat nimic suspect pe corpul lui", a declarat directorul Direcţiei pentru Protecţia Drepturilor Copilului Bistriţa, Marin Rus.

Acesta se află acum în atenţia Parchetului Bistriţa Năsăud, fiind cercetat pentru neglijenţă în serviciu.

Lucian Rostas, băieţelul de patru ani ucis " de neglijenţa unor instituţii care ar fi trebuit să-l apere" va fi înmormântat marţi, în pezenţa mamei sale, care va fi escortată de Poliţie.

Fotografii: Jurnalul Naţional

Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close