Antena 3 CNN Actualitate Prea Fericitul Daniel ? al şaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Prea Fericitul Daniel ? al şaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Prea Fericitul Daniel ? al şaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române
30 Sep 2007   •   10:49

Prea Fericitul Daniel a devenit duminică oficial cel de-al şaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, după ce a păstorit timp de 17 ani Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Daniel este succesorul Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica în ultimii 21 de ani.

Noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române s-a născut pe 22 iulie 1951, în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş. A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, în perioada 1970-1974, după care a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, Secţia Sistematică. Şi-a continuat apoi studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg şi doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg, Facultatea de Teologie Catolică.

Începând din 1980 Daniel a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey - Elveţia, unde timp de doi ani, între 1986 şi 1988 a ocupat şi funcţia de director adjunct. A intrat în viaţa monahală în 1987 a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria. În martie 1990, a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, iar în luna iunie a aceluiaşi an a fost înscăunat Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Înalt Prea Sfinţitul Daniel a fondat de-a lungul vieţii numeroase instituţii de învăţământ teologic şi instituţii sociale. Este reprezentantul curentului modernist în Biserica Ortodoxă Română, fiind contestat adeseori de tradiţionaliştii din biserică tocmai pentru deschiderea sa către dialogul ecumenic şi interreligios.

Antena 3

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close