Antena 3 CNN Actualitate Predoiu: Monica Şerbănescu, propusă pentru şefia DNA. Morar asigură interimatul

Predoiu: Monica Şerbănescu, propusă pentru şefia DNA. Morar asigură interimatul

Predoiu: Monica Şerbănescu, propusă pentru şefia DNA. Morar asigură interimatul
11 Aug 2008   •   16:25

Într-o declaraţie de presă susţinută la Ministerul Justiţiei, ministrul Cătălin Predoiu a declarat că propunerea sa pentru funcţia de procuror-şef al DNA este Monica Şerbănescu. De asemenea, el a mai spus că îl recomandă pe fostul şef DNA, Daniel Morar, pentru funcţia de Înalt Reprezentant al Justiţiei la Bruxelles (post propus pentru înfiinţare Guvernului României) sau ca adjunct al procurorului şef al DNA, pentru că "avem nevoie în continuare de experienţa sa".

Conducerea DNA este numită de preşedintele României la propunerea Ministerului Justiţiei, a mai explicat Cătălin Predoiu. "Eu, ca ministru, trebuie să scriu un nume pe o listă şi să îl propun Consiliului Superior al Magistraturii", a spus ministrul Justiţiei, menţionând că această modalitate trebuie schimbată, nefiind conformă cu practicile europene. O altă nemulţumire a ministrului Predoiu este că "legea nu stabileşte niciun fel de procedură de evaluare a membrilor din conducerea DNA".



Totodată, recunoscând meritele DNA ca instituţie, Predoiu a spus că există şi vulnerabilităţi constituţionale. "Modul în care sunt delimitate competenţele DNA şi DIICOT, care a dus la declinări de competenţă şi Ťplimbareať de dosare; modul de recrutare al DNA, exclusiv prin interviu, care a dus la aducerea unor procurori nu foarte pregătiţi". "Aceste vulnerabilităţi au pus în pericol credibilitatea acestei instituţii", a spus Predoiu.

"DNA este o instituţie care a abordat cu determinare lupta anticorupţie. Pe bună dreptate, DNA a fost notată în raportul CE ca una din instituţiile cu activitate pozitivă. Rămâne însă deschisă chestiunea eficienţei anchetelor efectuate", a mai spus ministrul Justiţiei, apreciind munca depusă de Daniel Morar. Totuşi, deşi acesta putea fi revînvestit pentru un alt mandat de trei ani, Predoiu a propus un alt procuror pentru funcţia de conducere a DNA. Daniel Marius Morar a fost numit în funcţia de procuror şef al DNA pe o perioadă de trei ani, în data de 11 august 2005, decretul fiind publlicat în 15 august 2005.

Până când preşedintele României, Traian Băsescu, va numi noul procuror-şef, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a anunţat că Daniel Morar a fost delegat la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru 90 de zile. Totodată, Daniel Morar a respins propunerile lui Cătălin Predoiu pentru ocuparea funcţiilor de Înalt Reprezentant al Justiţiei la Bruxelles sau de adjunct al procurorului şef al DNA.

Monica Şerbănescu a fost consilier al fostului procuror general al României, Ilie Botoş. Este un procuror de cea mai înaltă instanţă, însă nu a făcut anchete până acum, fiind un procuror de şedinţă de judecată. Confom ultimei declaraţii de avere, Monica Şerbănescu, consilier al ministrului Justiţiei, are un apartament de 121,83 mp în Bucureşti şi două terenuri în localitatea Măneciu, judeţul Prahova, unul intravilan şi altul extravilan.

Vedeţi declaraţia de avere a Monicăi Şerbănescu (pdf)

Antena3.ro

×
Parteneri
Crimă pe stradă, în plină zi! O femeie din Olt a fost ucisă de soț
x close