Antena 3 CNN Actualitate Premieră în România: Tumorile de prostată, eliminate cu laserul

Premieră în România: Tumorile de prostată, eliminate cu laserul

Premieră în România: Tumorile de prostată, eliminate cu laserul
05 Iun 2008   •   21:45

Tumorile de prostată se pot elimina cu laserul şi în România. Intrevenţia se face in premieră naţională la Spitalul Sfântul Ioan din Bucureşti. Pacientul nu stă mai mult de o zi în spital. Un mic gest şi raza laser luminează sala de operaţie. Printr-o fibră specială, ea este ghidată acolo unde trebuie, în organismul pacientului. Mai exact, la prostată.

Cel care se află pe masa de operaţie suferă de adenom de prostată. Cu ajutorul fibrei laser se începe vaporizarea. Adică, tumora este distrusă cu acest “laser verde”. Este special conceput, astfel că este vaporizat doar ţesutul bolnav. Cel sănătos nu are de suferit. Doar medicii trebuie să se protejeze. Ei poartă ochelari speciali, pentru ca retina să nu fie afectată de fascicolul de lumină.

În jur de 30% din bărbaţii de peste 50 de ani suferă de adenom de prostată. Iar la cei peste 70 de ani, proporţia este uriaşă - aproape 80%. Semnele bolii sunt cele mai supărătoare. Până când procedura va fi plătită de Casa de Asigurări, pacienţii vor trebui să suporte costul fibrei prin care trece raza laser, adică în jur de o mie de euro.

Observator
 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close