Antena 3 CNN Actualitate Premieră medicală la Târgu-Mureş. Bebeluş de 900 de grame, operat pe inimă

Premieră medicală la Târgu-Mureş. Bebeluş de 900 de grame, operat pe inimă

Premieră medicală la Târgu-Mureş. Bebeluş de 900 de grame, operat pe inimă
29 Mai 2008   •   20:17

La Târgu-Mureş a avut loc o operaţie în premieră. Medicii au operat pe inimă un bebeluş de nici un kilogram, născut prematur. Fără această intervenţie dificilă, copilul ar fi murit. Bebeluşul s-a născut după 28 de săptămâni de sarcină. Acum are 2 luni şi cântăreşte doar 900 de grame. Suferea de canal arterial persistent. Adică, un orificiu al inimii permitea ca sângele să circule în direcţii greşite.

Această structură se închide de obicei în primele 24 de ore după naştere, însă în unele cazuri rămâne deschisă. Atunci apare insuficienţa cardiacă şi poate surveni moartea. Operaţia de joi nu este ieşită din comun ca tehnologie, însă până acum nu a mai fost tratat un copil atât de mic.

Medicii au fost nevoiţi să improvizeze. O altă provocare pentru medici a fost cantitatea de sânge din organismul copilului, aceasta fiind de doar 800 de miligrame. Medicii nu-şi permiteau să piardă nici o picătură.

După o jumătate de oră însă, operaţia s-a încheiat cu bine. Copilul va mai rămâne în spital până când medicii vor stabili că nu mai există nici un pericol.

Observator

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close