Antena 3 CNN Actualitate Premieră medicală. Os refăcut cu celule stem

Premieră medicală. Os refăcut cu celule stem

Premieră medicală. Os refăcut cu celule stem
15 Oct 2007   •   18:40

Premieră medicală fără precedent la Timişoara. Chirurgii de la Spitalul Judeţean au reuşit cu succes să refacă un os prin transpant de celule stem. Grefa a fost crescută în laborator din celule prelevate de la pacient. Mihai Ciupetrea are 25 de ani. Acum câteva luni a suferit un accident de motocicletă şi şi-a fracturat tibia. Rana s-a infectat şi medicii au fost nevoiţi să îndepărteze 6 centimetri de os.

Opţiunile uzuale ar fi fost transplantul de os prelevat chiar de la pacient sau de la un cadavru. Ambele cu riscuri pentru pacient. Medicii au ales însă transplantul de celule stem. Pentru asta, au recoltat maduvă osoasă din care au fost izolate celulele stem. Medicii vor aştepta câteva luni, pentru ca celulele stem să se diferenţieze şi să refacă ţesutul osos. Între timp, pacientul va fi externat.

Intervenţia, destul de cunoscută în spitalele din străinătate nu a fost realizată niciodată în România. Celulele stem sunt destul de greu de obţinut. Acestea există în maduvă şi în cordonul ombilical. Practic o cultură de celule stem compatibilă cu pacientul poate vindeca orice boala. Până acum transplantul de celule stem a fost folosit cu succes în tratarea maladiilor cardiace şi a cancerelor. Tot la Timişoara, în premieră, a fost înfiinţată prima bancă de celule stem.  

Observator

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close