Antena 3 CNN Actualitate Preşedintele a dat aviz de urmărire penală în cazul lui Năstase, Mitrea, Chiuariu, Remeş...

Preşedintele a dat aviz de urmărire penală în cazul lui Năstase, Mitrea, Chiuariu, Remeş...

Preşedintele a dat aviz de urmărire penală în cazul lui Năstase, Mitrea, Chiuariu, Remeş...
16 Ian 2008   •   14:20
UPDATE: Dosarul cu avizele lui Traian Băsescu privind declanşarea procedurilor penale împotriva a opt foşti şi actuali miniştri a ajuns joi dimineaţă la Parchet.
Preşedintele Traian Băsescu a dat miercuri aviz favorabil pentru urmărirea penală a opt foşti şi actuali miniştrii. Băsescu a trimis deja solicitările pentru declanşarea urmăririi penale ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu. Cei 8 foşti şi actuali membrii ai guvernului sunt Adrian Năstase, fost premier, Miron Tudor Mitrea, fost ministru al Transporturilor, Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor, Victor Babiuc, fost ministru al Apărării, Paul Păcuraru, ministrul Muncii, Codruţ Şereş, fost ministru al Economiei şi Decebal Traian Remeş, fost ministru al Agriculturii.

COMUNICATUL PREŞEDINŢIEI (pdf)

REACŢIILE POLITICIENILOR LA AVIZAREA DATĂ DE BĂSESCU

Reacţia ministrului Muncii, Paul Păcuraru: "Este un război politic"
Contactat de Antena 3, ministrul Muncii Paul Păcuraru a precizat că este vorba despre un război politic, pornit de la Cotroceni. ?Nu am niciun motiv de vinovăţie şi de asta nu am de ce să stau cu demisia pe masă?, a continuat el. În cazul în care premierul Tăriceanu sau PNL o va cere, însă, Paul Păcuraru s-a declarat dispus să îşi înainteze demisia din Executiv. ?În actualul regim, nu este o plăcere să deţii o funcţie publică?, a continuat el.

Codruţ Şereş: Băsescu agită nişte dosare electoral
Codruţ Şereş, fostul ministru al Economiei, a catalogat decizia preşedintelui ca "un gest electoral". Este un an electoral în care Băsescu se foloseşte de o campanie murdară, dominată de "agitarea" unor dosare, scrie Mediafax, citându-l pe Şereş. Fostul membru al Executivului a declarat că aşteaptă de mai bine de un an ca justiţia să se pronunţe în cazul său, pentru ca "aceste dosare fabricate să nu mai poată fi folosite ca instrumente de şantaj politic".

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a precizat că solicitarea preşedintelui Băsescu nu este o surpriză. Şeful statului s-a antepronunţat în aceste cazuri şi a spus în repetate rânduri că va da avizele respective, a adăugat social-democratul.

Deputatul PC Sergiu Andon a avertizat că, în viitorul apropiat, am putea asista chiar şi la o cerere de suspendare din funcţie a ministrului Păcuraru, dacă în cazul său se va finaliza urmărirea penală şi ministrul va fi judecat.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, consideră că decizia preşedintelui Traian Băsescu de a cere declanşarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale în cazul a opt foşti sau actuali miniştri reprezintă o decizie formală, luată ?la pachet?.

DOSARELE CELOR OPT ACTUALI ŞI FOŞTI MINIŞTRI

Paul Păcuraru ? acuzat de luare de mită
Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, l-a sesizat pe 24 septembrie anul trecut pe şeful statului pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de ministrul Muncii, Paul Păcuraru, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Păcuraru declara, la acea vreme, că dosarul în care s-a cerut avizul Comisiei prezidenţiale este unul inventat pentru ca Guvernul să aibă probleme.

Tudor Chiuariu şi ?dosarul Poşta?
În cazul fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, pe 18 septembrie procurorul-şef al DNA l-a sesizat pe Traian Băsescu pentru ca acesta să ceară urmărirea penală, într-un dosar privind achiziţii şi asocieri ale Companiei Naţionale Poşta Română. Potrivit DNA, era vorba despre ?săvârşirea infracţiunii asimilate infracţiunilor de corupţie, şi anume abuz în serviciu contra intereselor publice având ca urmare obţinerea unui avantaj patrimonial pentru altul?.

Zsolt Nagy, acuzat de abuz în serviciu
La aceeaşi dată, DNA a cerut urmărirea penală şi pentru fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy, acuzat, ca şi Tudor Chiuariu, de săvârşirea infracţiunii asimilate infracţiunilor de corupţie, şi anume abuz în serviciu contra intereselor publice, având ca urmare obţinerea unui avantaj patrimonial pentru altul.

Decebal Traian Remeş, acuzat de mită în cazul ?caltaboş?
De asemenea, şeful statului a fost sesizat, pe 8 octombrie 2007, să ceară începerea urmăririi penale faţă de fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Remeş este acuzat de DNA că ar fi luat mită de la un om de afaceri printr-o tranzacţie mijlocită de fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan.

Ioan Codruţ Şereş şi spionii economici
Totodată, procurorul general a cerut, pe 24 septembrie, avizul preşedintelui Traian Băsescu faţă de fostul ministru al Economiei Ioan Codruţ Şereş în două cauze. În primul dosar se efectuează cercetări faţă de Zsolt Nagy şi Şereş Ioan Codruţ sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trădare prin transmitere de secrete şi constituirea unui grup infracţional organizat care acţionează în mod coordonat în scopul divulgării secretului economic.

În cel de-al doilea dosar, se efectuează cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de subminare a economiei naţionale şi sprijinire a unei asociaţii infracţionale de către Şereş Ioan Codruţ, în cauză fiind dispusă începerea urmăririi penale faţă de mai multe persoane cu rol decizional în cadrul SC Hidroelectrica SA.

Adrian Năstase - ?dosarul Zambaccian?
Printre cererile adresate ministrului interimar al Justiţiei se află şi numele unor foşti demnitari. Unul dintre ei este fostul premier Adrian Năstase. Pe data de 11 septembrie 2007, DNA l-a sesizat pe preşedintele Traian Băsescu pentru a cere urmărirea penală faţă de acesta în legătură cu săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, instrumentate în dosarul privind redobândirea întregului imobil din strada Muzeul Zambaccian.

Miron Mitrea ? mită şi uz de fals
Un alt fost demnitar din timpul guvernării PSD pentru care s-a cerut urmărirea penală este Miron Mitrea. Solicitarea în acest sens a DNA a fost făcută la 13 septembrie, el fiind acuzat de luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două în legătură directă cu infracţiuni de corupţie vizând contravaloarea lucrărilor executate de trei societăţi comerciale din municipiul Bacău la un imobil situat în vecinătatea Capitalei, cuantumul lucrărilor fiind de peste 350.000 de lei.

Victor Babiuc ? mită şi abuz în serviciu
Pe 19 septembrie 2007, Daniel Morar l-a sesizat pe preşedinte pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de fostul ministru al apărării, Victor Babiuc, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu puternic în cartierul Aviației din București
x close