Antena 3 CNN Actualitate Preşedintele bulgar le cere politicienilor să îi asculte pe manifestanţi: "Oamenii cer dreptate"

Preşedintele bulgar le cere politicienilor să îi asculte pe manifestanţi: "Oamenii cer dreptate"

Preşedintele bulgar le cere politicienilor să îi asculte pe manifestanţi: "Oamenii cer dreptate"
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
20 Iun 2013   •   23:21

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a cerut lumii politice să asculte manifestanţii care cer de o săptămână ca instanţele conducătoare ale ţării lor, cea mai săracă din Uniunea Europeană, să dea dovadă de morală, informează AFP.

"Criza se agravează. Văd un protest civil, oameni care cer simplu dreptate, un stat de drept. Oamenii cer o reprezentare politică (...) Trebuie ascultaţi", a declarat Plevneliev într-o alocuţiune susţinută în cadrul unei reuniuni consacrate căutării de soluţii pentru a pune capăt crizei.
   
"Soluţia constă în mai multă onestitate, în oameni politici care să se îndrepte către naţiune, nu către grupuri de lobby. (...) Nimic bun nu ne aşteaptă fără o schimbare radicală", a adăugat el.
   
Miile de manifestanţi reuniţi deja pe străzile din Sofia, joi, au apreciat mesajul şi l-au aplaudat pe preşedinte.
   
În cadrul reuniunii, conservatorii din cadrul partidului GERB al fostului premier Boiko Borisov au cerut noi alegeri imediate. Celelalte trei partide parlamentare - socialişti, liberali şi naţionalişti - care îl susţin pe premierul neafiliat politic Plamen Oreşarski au insistat să i se permită Guvernului actual să funcţioneze măcar un an.
   
Toate partidele parlamentare au admis necesitatea unui nou cod electoral "pentru o mai mare reprezentare a cetăţenilor", în special a partidelor mici în Parlament.
   
Manifestaţii au loc în fiecare seară de o săptămână la Sofia şi în câteva oraşe de provincie.

Ele sunt provocate de nominalizarea unui deputat din cadrul partidului minorităţii turce MDL, cu o reputaţie dubioasă, în funcţia de director al agenţiei de securitate naţională (DANS). Dar ulterior, acestea s-au îndreptat împotriva Guvernului, instalat de trei săptămâni.

×
Subiecte în articol: Rosen Plevneliev Bulgaria
Parteneri
Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de alerta ANM
x close