Antena 3 CNN Actualitate Preţul pâinii se va majora cu 50%

Preţul pâinii se va majora cu 50%

Preţul pâinii se va majora cu 50%
15 Oct 2007   •   08:54

Seceta din acest an şi creşterea consumului într-un ritm accelerat duce la noi scumpiri ale alimentelor. Experţii în domeniu au previziuni pesimiste pentru sfârşitul acestui an. În România, preţul la carne va fi majorat cu 15%, pentru lapte cu 30%, preţul legumelor va creşte cu 40%, iar la pâine creşterea va fi de 50%. Producătorii de alimente spun că majorările au la origine explozia preţurilor la materia primă.

Potrivit estimărilor, în decembrie vom plăti patru lei pentru o pâine de un kilogram, iar litrul de lapte va ajunge până la minim patru lei. Această situaţie se întâlneşte în toată Europa. În Italia, preţul pâinii în luna septembrie a fost cu 7% mai mare faţă de anul trecut, iar în Spania cu 8%. Creşterea preţurilor la alimente se va reflecta direct în inflaţie. Primele scumpiri din această toamnă au contribuit la creşterea inflaţiei pe luna septembrie de până la 6%, cel mai ridicat nivel din august 2006 până acum.

Analiştii estimează că o accentuare a inflaţiei în Europa, în special în zona euro, pare inevitabilă, din moment ce preţurile alimentelor au o pondere de peste 15% din indicele care măsoară inflaţia în statele în care există moneda unică. Inflaţia în zona euro ajunsese deja, în luna septembrie, la 2,1% faţă de 1,7% în august, depăşind pentru prima dată în acest an ţinta Băncii Centrale Europene.

Antena 3

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close