Antena 3 CNN Actualitate Prima rundă de dezbateri pe proiectul de revizuire a Constituţiei s-a încheiat. USL şi UDMR NU au participat la discuţii

Prima rundă de dezbateri pe proiectul de revizuire a Constituţiei s-a încheiat. USL şi UDMR NU au participat la discuţii

Prima rundă de dezbateri pe proiectul de revizuire a Constituţiei s-a încheiat. USL şi UDMR  NU au participat la discuţii
Sursa foto: Foto: Mediafax
20 Mar 2012   •   19:01
UPDATE 21.03 - Prima primă rundă de dezbateri pe marginea proiectului privind revizuirea Constituţiei s-a încheiat. Potrivit preşedintelui Comisiei juridice Daniel Buda, o pătrime din textul proiectului a fost parcursă marţi seară, urmând ca săptămâna viitoare să se continue dezbaterea.

Democrat-liberalul a precizat că, între textele aprobate, a fost şi cel referitor la prelungirea termenului de reţinere de la 24 la 48 de ore, modificare care ar urma să se regăsească la alineatul 3 al articolului 23 din Constituţie 'Libertatea individuală'.
   
Preşedintele Comisiei juridice a subliniat şi faptul că un alt amendament discutat a fost şi cel privind coborârea vârstei de la care un cetăţean român îşi poate exercita dreptul de vot, de la 18 la 16 ani.
   
El a mai menţionat şi faptul că în cadrul dezbaterii au fost avute în vedere şi câteva articole referitoare la Parlamentul unicameral.
   
Preşedintele Comisiei juridice a apreciat faptul că la discuţii au venit reprezentanţii mai multor instituţii importante şi i-a nominalizat în acest sens, printre alţii, pe Avocatul Poporului, profesorul Gheorghe Iancu, preşedintele Consiliului Legislativ Dragoş Iliescu, pe  consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu şi  pe judecătorul Mona Pivniceru din cadrul CSM.
   
Întrebat dacă are convingerea că la următoarele discuţii pe marginea revizuirii Constituţiei vor participa şi parlamentarii UDMR, ai minorităţilor naţionale, ai PSD şi cei ai PNL, Daniel Buda a spus: 'Da, resimt nevoia colegilor mei de a participa la aceste discuţii'.


Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a început, marţi, dezbaterea asupra proiectului de revizuire a Constituţiei, în absenţa reprezentanţilor opoziţiei şi a celor din UDMR, scrie Mediafax.

Parlamentarii prezenţi au eliminat amendamentul UDMR la articolul 1 din legea fundamentală, care ar fi scos din Constituţie caracterul "naţional" al statului român.
   
Conducerea PDL a anunţat, luni, că democrat-liberalii doresc adoptarea proiectului de revizuire a Constituţiei şi organizarea unui referendum pentru adoptarea acestuia în ziua alegerilor locale.
   
Preşedintele PDL, Emil Boc, a apreciat că revizuirea Constituţiei ar fi un bun moment pentru ca opoziţia să revină în Parlament. El a explicat că revizuirea legii fundamentale nu poate fi făcută în absenţa opoziţiei din Parlament, întrucât sunt necesare voturile a două treimi din numărul senatorilor şi deputaţilor pentru adoptarea acesteia.
   
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a amintit, luni, că USL a anunţat foarte clar că nu participă la dezbaterile privind revizuirea Constituţiei, el apreciind că Emil Boc "nu prea ştie despre ce vorbeşte" atunci când se referă la organizarea unui referendum pe tema legii fundamentale.
 
Şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că propunerea liderului PDL, Emil Boc, de organizare a unui referendum odată cu alegerile locale "nu este fezabilă", demersul lansat la sfârşit de mandat fiind "o fumigenă".

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Daniel Buda (PDL), a purtat, în 2011, un schimb de corespondenţă cu Biroul Permanent al Camerei pentru a convinge conducerea acestui for legislativ ca proiectul de revizuire a Constituţiei să nu mai fie discutat în comisia parlamentară specială, ci în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.
   

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close