Antena 3 CNN Actualitate Primăriile, obligate să asigure clădirile pe care le au în proprietate | Sigur Acasă, o campanie Antena 3 CNN

Primăriile, obligate să asigure clădirile pe care le au în proprietate | Sigur Acasă, o campanie Antena 3 CNN

Primăriile din România sunt obligate prin lege să asigure clădirile cu destinație de locuințe pe care le au în proprietate, cum sunt locuințele sociale de exemplu, pentru situații de dezastru. Așa spune legea. În realitate, însă, în multe orașe din țară, chiar și primarii o ignoră. Și când se întâmplă un dezastru, nu au bani pentru reparații.

Primăriile, obligate să asigure clădirile pe care le au în proprietate | Sigur Acasă, o campanie Antena 3 CNN
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Apr 2023   •   09:33

Seria de cutremure din Gorj ar trebui să îi pună pe gânduri. În loc să scoată sume uriașe din bugetul local pentru reabilitarea locuințelor pe care le au administratiile în proprietate, mai bine plătesc o asigurare obligatorie care oferă despăgubiri în asemenea situații.

Ajută în acest fel și oamenii, și bugetul local. Urmăriți un nou episod al campaniei Antena 3 CNN - Sigur Acasă.

Realitatea din teren ne arată o situaţie paradoxală. Primăria, care amendează locuitorii fără asigurare obligatorie a locuinţei, e prima care încalcă această obligație legală!

E un cerc vicios care nu rezolvă de fapt nimic! Primăriile ar fi trebuit să fie primele care să-și asigure clădirile cu destinație de locuință, din grijă pentru oameni, dar și pentru bugetul local.

Citeşte şi: Asigurarea locuinţei, încheiată din faţa calculatorului de acasă. Procedura pas cu pas | Sigur Acasă, o campanie Antena 3 CNN

La mai bine de o lună și jumătate de la seismele din Gorj, Primăria din Târgu Jiu încă se gândește cum să rezolve problema.

"A rămas ca la următoarea rectificare bugetară să solicităm şi sumele necesare în vederea asigurării tuturor clădirilor care astăzi au destinaţie socială sau pentru tineri. Nu au existat niciodată (n.r. asigurările obligatorii) pentru că cel puţin din datele pe care le aveam acum o lună de zile nu eram sub un astfel de risc", a declarat Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu.

Şi dacă nu a existat risc, a fost ocolită și obligația legală de a asigura locuințele din oraș aflate în proprietatea Primăriei. Iar ignoranța își arată acum efectele.

În comparaţie cu Târgu Jiu, la Galaţi, primăria a asigurat toate cele 1057 de locuinţe sociale pe care le are în proprietate.

Obligaţie ar fi şi responsabilizarea oamenilor care se lasă conduşi de ideea că nu li se poate întâmpla lor să fie victimele unui cutremur. Situaţie în care ignoră importanţa unei asigurări.

Dezastrele nu țin cont de noroc. Asigurarea obligatorie a locuinței e singura măsură preventivă care poate oferi despăgubiri când aceasta e afectată de cutremure, inundații sau alunecări de teren.

"Se întreabă lumea de unde luăm bani în caz de dezastru, ca să plătim daunele. Păi simplu, din reasigurare, cum te asiguri tu la noi, tot la fel, ne asigurăm noi mai departe, la alte case, mai mari. Avem un program de reasigurare de cincizeci de reasigurători internaţionali peste tot în lume, cu cele mai bune rating-uri. În momentul unui dezastru, avem la dispoziţie un miiliard de euro care intră imediat în economia românească", a explicat Cosmin Tudor, director de dezvoltare PAID România.

×
Subiecte în articol: Sigur Acasă
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close