Antena 3 CNN Actualitate Primele rezultate ale programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei

Primele rezultate ale programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei

Primele rezultate ale programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei
24 Oct 2007   •   18:44

Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a scos la iveală că foarte mulţi români prezintă risc de diabet de tip II. Aproape un sfert din cei două milioane şi jumătate de pacienţi examinaţi sunt în această situaţie. Peste 11 la sută prezintă risc de boli cardio vasculare iar, în cazul femeilor, riscul de cancer de col uterin a fost identificat până acum la aproape 300.000 de persoane. Ministrul Sănătăţii a făcut bilanţul, la trei luni de la demararea programului de analize gratuite.

În trei luni, din iulie până în septembrie, două milioane şi jumătate de români şi-au făcut analizele. Gratuit, în cadrul programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. 200.000 dintre ei au aflat că sunt bolnavi, deşi credeau că au o sănătate de fier.

Deocamdată au fost distribuite şase milioane de taloane pentru analize. Peste 700.000 dintre ele nu au ajuns la destinaţie şi vor fi retrimise. Persoanele neasigurate beneficiază şi ele de analizele gratuite din program.

Rezultatele parţiale ale programului au fost prezentate de ministrul Eugen Nicolăescu într-o videoconferinţă cu prefecţii. Prilej pentru şeful sănătăţii să-i avertizeze pe mulţi dintre oamenii din teritoriu că nu şi-au făcut treaba ca la carte, că au tratat superficial derularea programului. Unele voci, mai radicale, cer însă întreruperea programului. Sunt bani cheltuiţi degeaba, spune preşedintele Camerei Federative a Medicilor.

Antena 3

×
Parteneri
ANM anunţă un nou ciclon care ameninţă România
x close