Antena 3 CNN Actualitate Procesul lui Stamen Stancev ar putea fi suspendat

Procesul lui Stamen Stancev ar putea fi suspendat

Procesul lui Stamen Stancev ar putea fi suspendat
04 Sep 2007   •   13:06

Procesul în care sunt acuzaţi de trădare consultantul bulgar Stamen Stanchev şi doi foşti oficiali ministeriali ar putea fi suspendat, dacă instanţa admite susţinerile avocaţilor privind necompetenţa acestei instanţe şi faptul că interceptările SRI s-au făcut înainte de începerea urmăririi penale. Marţi a avut loc prima fază a cazului, în faţa Curţii de Apel Bucutreşti. Avocaţii celor trei inculpaţi au pus în discuţie necompetenţa materială, susţinând că în acest dosar trebuia sesizată, pentru judecare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). După pledoariile avocaţilor, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti s-au retras pentru deliberări, urmând a decide asupra competenţei, dar şi pe alte chestiuni procedurale, respectiv revocarea interdicţiei de a părăsi ţara pentru cei trei, avându-se în vedere că un alt acuzat din dosar, Vadim Benyatov, a părăsit România, ca urmare a deciziei instanţei de anulare a măsurii.

Apărarea a susţinut că 90% din probele de la dosar reprezintă interceptări ale SRI, precum şi rapoarte de filaj, iar SRI nu este organ de cercetare penală şi astfel nu poate face acestea interceptări înainte de declanşrea urmăririi penale.

Procesul ?privatizărilor? a început în 20 aprilie doar cu acuzaţii Stamen Stanchev - consultant internaţional, Mihai Dorinel Mucea - fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi Mihai Radu Donciu - fost consilier al Ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (cu responsabilităţi pe linia privatizării agenţilor economici în subordinea ministrului).

În aprilie, Stamen Stanchev, Dorinel Mucea şi Radu Donciu au fost trimişi în judecată pentru trădare prin transmitere de secrete. În acelaşi caz, Codruţ Şereş, pus şi el sub acuzare, a fost interceptat de SRI în 2005, monitorizările relevând raporturile directe dintre acesta şi Stamen Stanchev, precum şi aranjamentele de culise privind privatizările Electrica Muntenia, Hidroelectrica, Romaero, Avioane Craiova, Romtelecom, Poşta Română. Cazul lui Şereş se află încă în cercetare la Parchet.

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, în 27 aprilie, începerea urmăririi penale şi faţă de Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor. Acesta este acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi de trădare prin transmitere de secrete, ambele în concurs.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close