x close

Procurorul General al României, acuzat de plagiat. Codruţa Kovesi respinge acuzaţiile

de A.M.P    |    18 Mai 2012   •   16:47
Procurorul General al României, acuzat de plagiat. Codruţa Kovesi respinge acuzaţiile Foto: Mediafax

Grupul de Investigaţii Politice condus de Mugur Ciuvică, a susţinut, vineri, că lucrarea de doctorat a procurorului general Codruţa Kovesi este un plagiat şi a depus documente care susţin această acuzaţie la Ministerul Justiţiei, la CSM şi la Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare, informează Mediafax.
   
GIP a publicat mai multe pasaje din lucrări de specialitate care s-ar regăsi, fără citarea sursei, în lucrarea de doctorat a Codruţei Kovesi, care şi-a obţinut doctoratul în decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara.
   
Potrivit GIP, lucrarea de doctorat este un "plagiat începând chiar de la prima propoziţie".
   
GIP afirmă că prima frază din teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi reproduce "cuvânt cu cuvânt, fără să citeze",  prima frază din studiul "Lupta societăţii organizate împotriva criminalităţii organizate" publicat de col. (r) prof. dr. Ion Dragoman şi drd. procuror Aurel Mihai Ciorobea în Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I" în nr. 2 din 2007, cu patru ani înainte ca Laura Codruţa Kovesi să-şi susţină teza de doctorat.
   
De asemenea, GIP arată că Laura Codruţa Kovesi a copiat fără să folosească ghilimelele sau să indice sursele lucrări cunoscute în domeniu, studii din reviste de specialitate, strategii guvernamentale, dar şi referate disponibile pe internet, pe site-uri specializate, precum: referate-scolare.ro, referat.ro, 6profu.ro, facultate.regielive.ro/ .GIP susţine că Laura Codruţa Kovesi a inserat în lucrarea sa note de subsol şi referinţe bibliografice ca si cum ar fi citit lucrările respective şi precizează că, în realitate, procurorul general a copiat pasajele din lucrările plagiate, cu tot cu note.
   
Potrivit GIP, Laura Codruţa Kovesi a copiat inclusiv pasajele în care formulează concluzii personale.
   
Totodată, GIP publică un tabel în care sunt puse faţă în faţă pasaje despre care consideră că au fost plagiate de Laura Codruţa Kovesi şi textele originale.
   
"Este inadmisibil ca un plagiat evident care poate fi demonstrat printr-o simplă căutare pe internet să nu fie descoperit de niciuna dintre instituţiile care ar fi trebuit să verifice autenticitatea lucrării, cu atât mai mult cu cât acestea deţin softuri create special în acest scop", precizează GIP.
   
GIP a transmis documentele despre care afirmă că demonstrează plagiatul Laurei Codruţa Kovesi Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor  Universitare (CNATDCU), Universităţii de Vest din Timişoara, Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei.
   
GIP menţionează că, dacă plagiatul este dovedit, titlul de doctor al Laurei Codruţa Kovesi trebuie retras, iar aceasta trebuie să raspundă în faţa legii.

Potrivit unui comunicat remis Antenei 3, Procurorul General Laura Codruţa Kovesi respinge acuzaţiile Grupului de Investigaţii Politice conform căruia teza sa de doctorat ar fi un plagiat şi spune că a sesizat CSM să-i apere reputaţia în acest caz şi să îi repare prejudiciul de imagine care i-a fost adus.Parteneri
Parteneri
sati