Antena 3 CNN Actualitate Producătorii români îşi pot proteja numele alimentelor, naţional şi european

Producătorii români îşi pot proteja numele alimentelor, naţional şi european

Producătorii români îşi pot proteja numele alimentelor, naţional şi european
31 Oct 2007   •   15:35

Producătorii români pot înregistra numele alimentelor pe care le vor exporta în Uniunea Europeană, în vederea protejării acestora. În acest sens, grupurile de producători pot depune la Ministerul Agriculturii, începând cu 15 noiembrie, documentaţia pentru protejarea la nivel naţional şi european a denumirii de origine şi indicaţiei gerografice a unui aliment sau produs agricol. Documentaţia trebuie să conţină informaţii precum caracteristicile produsului (miros, gust, dimensiune, aspect), modul de obţinere şi indicaţii de ambalare şi etichetare. Dacă producătorii au trimis toate documentele solicitate, dosarul este postat pe site-ul Ministerul Agriculturii, unde va sta 60 de zile, această perioadă fiind "de opoziţie", adică intervalul în care alţi producătorii pot contesta cererea.
După avizul ministerului, documentaţia este transmisă Comisiei Europene, care va lua o decizie în maxim 12 luni de la primirea solicitării, până atunci produsele fiind protejate doar la nivel naţional.


Pe produsele sau ambalaje cu indicaţii geografice sau denumiri de origine protejate naţional va fi trecut şi logo-ul naţional. Logo-ul reprezintă un dreptunghi colorat în mov, albastru, roşu şi portocaliu, concentric unui cerc mov zimţat pe exterior, care seamănă cu un soare.

Antena3.ro

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close