Antena 3 CNN Actualitate Profesorii cer eliminarea a 26 de subiecte propuse pentru proba orală de la Bacalaureat

Profesorii cer eliminarea a 26 de subiecte propuse pentru proba orală de la Bacalaureat

Profesorii cer eliminarea a 26 de subiecte propuse pentru proba orală de la Bacalaureat
23 Mai 2008   •   15:24

Elevii de clasa a XII-a pot da în judecată Ministerul Educaţiei, pentru că subiectele propuse la proba orală de Limba şi literatură română din cadrul examenului de Bacalaureat sunt în afara programei. 40 de profesori s-au întâlnit, joi, la Şcoala Centrală din Bucureşti şi au cerut eliminarea a 26 de subiecte din programa pentru Bac de anul acesta. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au participat la întâlnire.

Divergenţele între profesori şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei au apărut în urma unui articol apărut în ziarul ?Ziua? acum două săptămâni. În articol se semnala faptul că Ministerul Educaţiei a scos aproape toţi marii scriitori, poeţi şi critici literari din programa pentru examenul de Bacalaureat la proba orală de Limba si literatura română. În locul textelor lui George Călinescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale, Marin Preda, elevii vor fi nevoiţi să rezolve fragmente din Raportul Tismăneanu, din Pactul Naţional pentru Educaţie sau din Ghidul cetăţeanului român în UE.

Dezbaterea cadrelor didactice a fost condusă de profesoara Florina Rogalski de la Şcoala Centrală. În urma discuţiilor, profesorii cer eliminarea a 26 de subiecte din cele 100 propuse pe motiv că nu au nici o legătură cu limba şi literatura română. Florina Rogalski a mai susţinut că potrivit subiectelor propuse, elevii vor da examen la comunicare şi legislaţie europeană. Despre nemulţumirilor cadrelor didactice a fost informat şi ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, care până acum nu a oferit niciun răspuns.

În replică, secretarul de stat în Ministerul Educaţie, Zvetlana Preoteasa susţine că anul acesta s-a schimbat programa şcolară după care absolvenţii claselor a XII-a vor susţine examenul de Bacalaureat. Aceasta a mai afirmat că se aşteaptă la o manieră de abordare serioasă a examenului de Bacalaureat din partea tuturor, nu la atacuri ieftine, făcute de dragul mediatizării.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ordinea partidelor pe buletinul de vot, la alegerile europarlamentare 2024
x close