Antena 3 CNN Actualitate Proiect legislativ privind interzicerea clonării umane, propus de un deputat PDL

Proiect legislativ privind interzicerea clonării umane, propus de un deputat PDL

Proiect legislativ privind interzicerea clonării umane, propus de un deputat PDL
Sursa foto: Marius Dugulescu
17 Mar 2010   •   17:53

Un deputat democrat-liberal, Marius Dugulescu a propus miercuri un proiect legislativ pentru interzicerea clonării şi a aplicaţiilor biomedicinei care încalcă demnitatea omului. De altfel, în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului, a fost înfiinţată o subcomisie pentru Demnitate Umană, prima iniţiativă a acestei structuri nou-create fiind acest proiect de act normativ. În prezent, legislaţia românească nu conţine conţin prevederi care să interzică clonarea, ci se referă doar la interzicerea creării de embrioni umani în scopuri de cercetare, precum şi la interzicerea intervenţiei în genomul uman.

În expunerea de motive se precizează că proiectul îşi propune ?acoperirea vidului de legislaţie în ceea ce priveşte interzicerea clonării atât în scop reproductiv cât şi în scop terapeutică?.

În prezent, documentele oficiale în materie - respectiv Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina, precum şi Convenţia europeană pentru protecţia drepturilor omului şi a demnităţii fiinţei umane faţă de aplicaţiile biologiei şi medicinei - au fost ratificate şi de România prin legea 17/2001.

Potrivit lui Dugulescu, iniţiativa sa legislativă răspunde şi imperativelor ce decurg din Declaraţia asupra clonării adoptată de ONU la 16 martie 2005, care face apel la toate guvernele statelor membre să interzică toate formele de clonare umană, inclusiv tehnicile folosite în cercetarea asupra celulelor stem umane, întrucât acestea ar fi ?incompatibile cu demnitatea umană şi protecţia vieţii umane?.

În lumea întreagă doar 23 de state au interzis clonarea umană, printre ele numărându-se Germania, Franţa şi Canada, în timp ce Austria, Norvegia şi Elveţia au adoptat o poziţie fermă de refuz al oricăror cercetări asupra embrionului uman.

De asemenea, în Danemarca este interzisă clonarea, dar sunt autorizate cercetările asupra embrionului uman a cărui vârstă este mai mică de 14 zile, o legislaţie similară existând şi în Suedia.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close