Antena 3 CNN Actualitate Proiect pentru dezvoltarea Ferentariului cu ambasadorul Franţei

Proiect pentru dezvoltarea Ferentariului cu ambasadorul Franţei

Proiect pentru dezvoltarea Ferentariului cu ambasadorul Franţei
14 Mai 2014   •   21:17

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și ambasadorul Franței la București, Francois Saint-Paul, au semnat miercuri un memorandum care își propune dezvoltarea asistenței medicale primare și acțiuni de prevenție sanitară în cartierul Ferentari, informează AGERPRES.
"Cei doi oficiali și instituțiile pe care le reprezintă, precum și alți parteneri instituționali (Primăria Sectorului 5, Serviciul de Ambulanță București Ilfov) și din societatea civilă (Societatea de salvare - Fundația SABIF, ONG Carusel și ONG Centrul de Politici pentru Rromi și Minorități) își vor uni eforturile pentru o acțiune publică, concertată", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Proiectul care face obiectul memorandumului semnat miercuri este acela de a garanta asistența medicală primară, urmând imediat programul de schimb de seringi al ONG Carusel (la început trei zile pe săptămână, trei ore pe zi).

În cadrul proiectului vor fi dezvoltate activitățile de prevenție sanitară pentru populația locală și pentru copii, în legătură cu Școala 136 din zona adresată de proiect.

De asemenea, va fi analizată problematica bolilor cronice cu preocuparea de cunoaștere integrată a mizelor de sănătate publică.

"Cele mai recente diagnoze și date asupra acestui cartier permit estimarea faptului că cetățenii din această zonă sunt în dificultăți sociale grave. Persoanele defavorizate, provenite adeseori din minoritatea rromă (printre care mulți copii, femei singure și persoane fără acte de identitate) se confruntă în special cu probleme de sănătate din cauza condițiilor de viață într-un mediu insalubru și cu boli cronice legate de consumul de droguri injectabile. Patologiile observate a fi în creștere, cum ar fi HIV, hepatitele, tuberculoza și alte afecțiuni respiratorii sunt tot atâtea simptome care reclamă astăzi urgența", se arată în comunicatul de presă.

Un diagnostic sanitar și social a fost realizat în cartier de Médecins du Monde din Franța (octombrie și noiembrie 2013), la cererea Ministerului Sănătății din România și finanțat de Ambasada Franței. Acest document aduce date actualizate și fiabile și trebuie să servească drept bază pentru orice acțiune din domeniul sanitar și social în cartier.

"Acest memorandum este o primă piatră pusă în beneficiul 'Proiectului Ferentari', susținut și inițiat de Guvernul României și se înscrie pe deplin în cadrul principiului european al nediscriminării. Următoarea etapă va fi o întâlnire comună a partenerilor implicați pentru coordonarea demersurilor viitoare, precum și organizarea unei vizite în cartier", se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close