Antena 3 CNN Actualitate Pronunţarea în cazul Vîntu, amânată cu o zi: "Unele instituţii execută chefurile unui singur om" (VIDEO)

Pronunţarea în cazul Vîntu, amânată cu o zi: "Unele instituţii execută chefurile unui singur om" (VIDEO)

Pronunţarea în cazul Vîntu, amânată cu o zi: "Unele instituţii execută chefurile unui singur om" (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
15 Sep 2010   •   17:05

Sorin Ovidiu Vîntu va afla joi, în jurul orei 15:00, dacă va rămâne în arest până la sfârşitul celor 29 de zile. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au judecat miercuri recursul înaintat de apărătorii omului de afaceri la decizia de arestare preventivă. La final, aceştia au decis să amâne pronunţarea verdictului până joi. Tot miercuri au fost judecate şi recursurile lui Alexandru Stoian, şoferul lui Vîntu, şi al omului de afaceri moldovean, Octavian Ţurcan.

Sorin Ovidiu Vîntu a ajuns în jurul orei 11:00 la Curtea de Apel Bucureşti. El a fost filmat în timp ce s-a dat jos din maşină şi s-a deplasat cu greutate către uşa Curţii de Apel. Omul de afaceri s-a ajutat de un baston pentru a se deplasa.

Şedinţa de judecată a început la ora 13:00, iar avocatul lui Vîntu şi-a început pledoaria în jurul orei 14:00. Iniţial, omul de afaceri a refuzat să facă declaraţii în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti.

După câteva ore de audieri, însă, Vîntu a luat cuvântul în faţa instanţei. Acesta le-a spus magistraţilor că arestarea sa reprezintă o "problemă politică" şi că unele instituţii ale statului român "execută chefurile unui singur om".

"Este evident că nu am de-a face cu un proces, ci este o problemă strict politică. Provine din politică şi îmi pare rău că instituţiile acestui stat fac absolut orice pentru a-l satisface pe acest om (pe preşedintele Traian Băsescu, n.r.)", a declarat Vîntu, citat de Mediafax.

Presiuni pentru a ceda o parte din trust

Omul de afaceri a mai declarat în faţa instanţei că preşedintele Traian Băsescu i-a cerut sprijin mediatic în anul 2007, cu ocazia referendumului pentru suspendare. Vîntu susţine că a acceptat propunerea, pentru modernizarea României, dar că şeful statului nu a ţinut apoi cont de discuţiile purtate.

"În 2007, la referendum, el (Traian Băsescu, n.r.) a venit la mine să-l susţin. Eu i-am spus că sunt de acord, şi am stabilit împreună cu el anumite criterii în baza cărora îl susţin, bazate pe progresul şi modernizarea României", a spus Vîntu.

După ce a încercat să-l atenţioneze pe preşedinte în legătură cu principiile încălcate, Vîntu susţine că s-a trezit cu emisari care i-au cerut să cedeze o parte din trustul media pe care îl patronează. Din momentul în care a refuzat, a mai spus omul de afaceri, au început atacurile la adresa sa.

Acesta nu a fost, însă, singurul atac la adresa preşedintelui Traian Băsescu.

"Băsescu face totul prin SRI, şi vă explic cum. Băsescu recrutează procurori şi oameni din presă, iar modul de operare este unul foarte simplu: SRI face interceptările şi sesizează procurorii cu note informative, procurorii fac dosare care apoi sunt date pe mâna jurnaliştilor, care au datoria de a-l desfigura pe adversar", a mai spus Vîntu, citat de sursa precizată.

I-a trimis bani fratelui lui Nicolae Popa

Referitor la sprijinirea financiară a lui Nicolae Popa, Sorin Ovidiu Vîntu a precizat că nu i-a trimis bani în mod direct acestuia, ci fratelui său. Suma urma să fie folosită pentru angajarea unui apărător bun pentru Nicolae Popa, pe care în considera încă un foarte bun prieten.

"Ar fi fost suficient ca procurorul care mă anchetează să ceară punerea la dispoziţie a documentaţiei care face obiectul disertaţiei doamnei procuror (de şedinţă, n.r.). Le-aş fi pus cu cea mai mare plăcere la dispoziţie această documentaţie", a spus Vântu, referindu-se la documente bancare.

Avocatul lui Vîntu a cerut ca omului de afaceri să îi fie permis să stea jos invocând starea precară de sănătate a acestuia. Potrivit avocatului, Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi interzis să invoce problemele de sănătate pentru a-l scoate din arest.

Pronunţare amânată cu o zi

Judecători Curţii de Apel Bucureşti au încheiat, după două ore şi jumătate, audierile în acest caz. La final, instanţa a decis să amâne pronunţarea până joi, la ora 15:00. Cel mai probabil, judecătorii au luat această decizie întrucât o parte dintre ei trebuie să ajungă la audierile din alte dosare.

Dacă judecătorii vor hotărî că Sorin Ovidiu Vîntu trebuie să rămână arestat preventiv, avocaţii pot cere eliberarea lui pe cauţiune sau control judiciar. Procedura este însă de durată.

Omul de afaceri este acuzat de favorizarea fugii din ţară a lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Sorin Ovidiu Vîntu recurs magistrati
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close