Antena 3 CNN Actualitate Protest într-o biserică din Ialomiţa. Oamenii s-au împotrivit schimbării preotului

Protest într-o biserică din Ialomiţa. Oamenii s-au împotrivit schimbării preotului

Protest într-o biserică din Ialomiţa. Oamenii s-au împotrivit schimbării preotului
Sursa foto: Foto: videonews.ro
27 Mar 2012   •   08:41

Mai mulţi săteni din Reviga, judeţul Ialomiţa, s-au baricadat în Biserică, marţi, nemulţumişti de decizia Episcopiei Sloboziei și Călărașilor de a le schimba preotul paroh.

Oamenii sunt nemulţumiţi că reprezentanţii Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, care au decis caterisirea preotului Casian Pandelică, doresc acum înlocuirea sa în parohie. Sătenii au sărit în apărarea acestuia, baricadându-se în biserică.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, enoriaşii s-au aşezat în spatele porţilor şi gardului bisericii, nedorind să permită accesul reprezentanţilor Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor şi al executorului judecătoresc care vor să pună în aplicare ordonanţa de executare silită prin care patrimoniul bisericii se transferă de la preoţii caterisiţi la noii preoţi.
   
În cele din urmă, enoriaşii au permis accesul executorului judecătoresc, al reprezentanţilor Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor şi al noului preot, fără a fi înregistrate incidente.

Oamenii au mai protestat şi la sfârşitul anului 2011, când cei doi preoţi Gheorghe şi Casian Pandelică, de la bisericile din Reviga şi Mircea cel Bătrân, au fost caterisiţi de Episcopie. Sătenii au fost extrem de nemulţumiţi atunci de decizia Episcopiei şi făcut scut uman în jurul celor doi preoţi.

Cei doi preoţi au continuat să slujească şi, în plus, au acţionat în instanţă Episcopia pentru redobândirea statutului de preot.

În octombrie 2011, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor l-a acuzat pe preotul Casian Pandelică de la biserica din Reviga că a nesocotit rânduielile bisericeşti şi şi-a neglijat obligaţiile faţă de biserică pentru a se ocupa de societatea agricolă proprie. Drept pedeapsă, preotul ar fi fost trimis la o mănăstire, pentru rugăciune şi meditaţie, însă "nu s-a supus". Lui i s-a alăturat tatăl acestuia, Gheorghe Pandelică, care îl sprijină "în neascultare".
   
Potrivit reprezentanţilor Bisericii, în pofida tentativelor de reconciliere iniţiate de Episcopie cei doi preoţi au refuzat dialogul şi au continuat să slujească fără a avea binecuvântarea Preasfinţitului Vincenţiu, episcop al Sloboziei şi Călăraşilor.

×
Subiecte în articol: protest
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close