Antena 3 CNN Actualitate PSD, PNL, UDMR şi PD-L sunt de acord cu Pactul pe Educaţie

PSD, PNL, UDMR şi PD-L sunt de acord cu Pactul pe Educaţie

PSD, PNL, UDMR şi PD-L sunt de acord cu Pactul pe Educaţie
27 Feb 2008   •   08:13

Preşedintele Traian Băsescu a încheiat discuţiile cu partidele pe marginea pactului naţional al educaţiei. Toate partidele prezente astăzi la consultările cu preşedintele au declarat că susţin ideile programului. Reprezentanţii PSD, PNL, UDMR şi PD-L au anunţat că sunt dispuşi să semneze pactul, după ce vor face, în zilele următoare, câteva modificări. Cel mai probabil, documentul va fi semnat în cursul săptămânii viitoare.

Strategia pentru educaţie prevede că învăţământul românesc trebuie să producă, în primul rând, competitivitate. Astfel, semnatarii se angajează la ?modernizarea educaţiei în perioada 2008 - 2013, astfel încât în 2014, atunci când un nou buget al Uniunii Europene va intra în vigoare, şcoala românească să fie perfect sincronizată în realităţile şcolilor europene?.

Obiectivele pot fi atinse prin alocarea a minim 6% din PIB pentru educaţie, învăţământ obligatoriu de 10 ani şi acces neîngrădit la educaţia gratuită de 13 ani, se mai arată în document.

PSD şi-a exprimat poziţia faţă de textul remis de administraţia prezidenţială şi anunţă că vrea mai mulţi bani pentru educaţie, 7 la sută din PIB. Social-democraţii ameninţă că nu vor semna documentul, dacă cererea sa nu va fi onorată. Liderul partidului, Mircea Geoană, nu a fost însă prezent la întâlnirea cerută de şeful statului. PSD a fost reprezentat de doi vicepreşedinţi şi de şeful departamentului de educaţie al partidului.

Nici preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, nu a mers la Cotroceni. Premierul şi-a justificat absenţa prin faptul că trebuie să participe la şedinţa de guvern. Liberalii susţin, însă, că ideile cuprinse în document figurează deja în pachetul de legi de reformă a învăţământului, făcute publice de ministrul Adomniţei de mai multă vreme.

Toate partidele partidele parlamentare au participat la consultări, mai puţin PRM, care a anunţat că nu doreşte să ia parte la nicio discuţie cu preşedintele Băsescu.

Antena 3

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close