Antena 3 CNN Actualitate Puțini români știu asta! Care ar fi locul de origine al virusului HIV

Puțini români știu asta! Care ar fi locul de origine al virusului HIV

O echipă de specialiști a elaborat un arbore genealogic pentru virusul HIV cu scopul de a-i găsi originile. A fost utilizat în acest sens genomul de la 800 de oameni infectaţi din Africa centrală. În urma studiilor comparative între secvenţe de genomuri care au relevat diferenţele dintre ele, s-a descoperit unde se afla cel mai recent strămoş comun.

Puțini români știu asta! Care ar fi locul de origine al virusului HIV
Sursa foto: Hepta
de Dan Gabor    |    19 Aug 2020   •   19:15

Este vorba despre un adevărat paradis al tinerilor cu poftă de viaţă, un oraș atrăgător și ofertant unde se adunau cei cu visuri măreţe. Doar că libertatea de care se bucurau acolo a venit cu un preț, un duşman invizibil și mortal, care s-a răpândit ulterior în întreaga lume: virusul imunodeficienţei umane.

Oraşul se numea în trecut Leopoldville şi era capitala Congo-ului Belgian. Acesta a devenit, în decurs de doar câțiva ani, cel mai important port din Congo, de unde se transporta masiv, printre altele, petrolul. Astăzi orașul se numește Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo. Odată cu bărbaţii aflaţi în goana după bani au sosit și căile ferate, dar și prostituatele, elemente care au contribuit decisiv la răspândirea rapidă a virusului, potrivit Historia.

Astăzi, HIV 1 grupa M, tipul de virus originar din Leopoldville, reprezintă cea mai răspândită formă de HIV-90% din cei infectaţi sunt purtătorii acestui tip. Comparativ, HIV 1 grupa O se regăseşte la doar 2% din bolnavi, cu precădere în Africa centrală, chiar dacă acesta provine de undeva din apropiere de Leopoldville.

×
Subiecte în articol: HIV
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close