Antena 3 CNN Actualitate Radu Stroe cere SRI lămuriri cu privire la ?scandalul stenogramelor?

Radu Stroe cere SRI lămuriri cu privire la ?scandalul stenogramelor?

Radu Stroe cere SRI lămuriri cu privire la ?scandalul stenogramelor?
12 Ian 2008   •   11:41

Comisia pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii a trimis o scrisoare către George Maior, directorul SRI. În scrisoare Comisia solicită SRI să precizeze dacă interceptările convorbirilor telefonice dintre procurorul Ciprian Nastasiu şi Omar Hayssam au fost efectuate în conformitate cu legea. Anumite pasaje din aceste convorbiri înregistrate au atras atenţia Comisiei, în special cele în care se face referire la aşa-numitul ?Profesor?, cele referitoare la posibilitatea ca Omar Hayssam să fi părăsit România cu ajutorul unui paşaport fals precum şi fragmentele în care se face referire la Comisia pentru controlul activităţii SRI.

În scrisoare mai sunt solicitate date despre persoanele din SRI sau din afara serviciului de informaţii care ar fi avut cunoştiinţă despre plecarea din ţară a lui Hayssam. Stroe a mai solicitat SRI să facă public, integral, conţinutul acestor discuţii.

Pe de altă parte, Stroe a argumentat cu trimiteri la articole din Constituţie faptul că preşedintele Traian Băsescu nu poate refuza instalarea Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei şi că trebuie să semneze decretul de numire. Radu Stroe s-a referit la articolul 85 alineatul 2 şi alineatul 3 din legea fundamentală, precum şi la precedentul creat prin decizia Curţii Constituţionale în situaţia similară în care s-a aflat actualul ministrul de Externe, Adrian Cioroianu. Concluzia lui Stroe este aceea că potrivit Constituţiei preşedintele Traian Băsescu are obligativitatea să semneze decretul de numire în funcţia de ministru al Justiţiei a Noricăi Nicolai.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat în legătură cu materialele de presă referitoare la interceptările telefonice în cazul Omar Hayssam. CSM a dispus verificări în acest caz, care vor fi realizate de către Inspecţia Judiciară. Consiliul Superior al Magistraturii a comunicat că, potrivit legislaţiei, are dreptul şi obligaţia de a se sesiza şi din oficiu cu privire la orice act care ar crea suspiciuni referitor la independenţa sau imparţialitatea judecătorilor sau procurorilor.

RADU STROE SOLICITĂ SRI LĂMURIRI CU PRIVIRE LA "SCANDALUL STENOGRAMELOR"

Antena3.ro

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close