Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor, după explozia minei marine la Costinești: "Astfel de incidente au existat și vor mai exista. Nu există barieră perfectă pentru minele marine"

Radu Tudor, după explozia minei marine la Costinești: "Astfel de incidente au existat și vor mai exista. Nu există barieră perfectă pentru minele marine"

Analistul militar și realizatorul TV Radu Tudor a comentat, la Antena 3 CNN, posibilele cauze și consecințe ale exploziei de luni dimineață, de la Costinești, produsă, după primele informații, de o mină marină.

Radu Tudor, după explozia minei marine la Costinești: "Astfel de incidente au existat și vor mai exista. Nu există barieră perfectă pentru minele marine"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Aug 2023   •   11:11

Aceasta ar fi detonat în zona digului de la Costinești, unde a aruncat o trombă de apă la înălțime și bucăți de stabilopod în direcția falezei, după cum au relatat martori oculari.

"Astfel de incidente au existat și vor mai exista. Au fost amplasate mine marine în fața porturilor ucrainene, pentru a împiedica invadatorii ruși. Furtunile sau curenții marini pot desprinde aceste mine din ancorajul lor și, din zona bazinului de nord al Mării Negre, minele ajung în apele litorale românești. Important este ca aceste mine să nu ajungă în zonele foarte populate ale țărmului românesc.

Trebuie să înțeleagă populația că, în condițiile în care Rusia a transformat Marea Neagră în zonă de război, sunt posibile și astfel de incidente. Dacă mina a explodat în larg, fără să producă victime, este cea mai importantă veste", a spus la Antena 3 CNN analistul militar Radu Tudor.

Citește și: O mină marină a explodat la Costinești. Autoritățile intervin la fața locului. O a doua mină ar pluti în derivă

El a estimat că festivitățile de Ziua Marinei, programate mâine, nu vor fi afectate.

"Sunt convins că ziua Marinei Române nu va fi afectată de acest incident. Este o activitate curentă a Forțelor Navale ca, prin intermediul unor nave specializate, să monitorizeze apele teritoriale și, cu ajutorul unor detectoare speciale, să depisteze aceste mine și, atunci când ele sunt depistate, să fie anihilate. E foarte, foarte greu ca, pe o întindere atât de mare de ape teritoriale, să ai suficiente nave și suficiente forțe pentru a patrula non-stop 24 de ore din 24 și să depistezi toate minele (...)

Cred că oamenii trebuie să înțeleagă că nimeni, niciodată, nu poate realiza bariera perfectă pentru minele marine, pentru că ai avea nevoie de sute de nave care să patruleze nonstop.

Forțele Navale Române au astfel de nave pregătite, dar, evident, niciodată nu pot fi suficiente, dacă vorbim de sute de astfel de mine care sunt amplasate în Odesa pentru a-i împiedica pe invadatori ruși", a estimat analistul militar Radu Tudor.

×
Subiecte în articol: radu tudor mină marină Odesa Costinesti
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close