Antena 3 CNN Actualitate Un uriaș fake-news din România, demontat de Raed Arafat

Un uriaș fake-news din România, demontat de Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, marți, că în România circulă un fake-news legat de vaccinul anti-COVID, mai exact se răspândește ideea că românii vor primi o variantă mai puțin eficientă decât cea distribuită în Marea Britanie, țările Uniunii Europene sau în Statele Unite ale Americii.

Un uriaș fake-news din România, demontat de Raed Arafat
de Gabriel Dano    |    15 Dec 2020   •   23:35

„Începerea vaccinări nu înseamnă reducerea măsurilor și nu înseamnă că suntem ok și că totul s-a terminat. Începerea procesului de vaccinare înseamnă că unele persoane care vor primi vaccinul vor fi protejate, dar mai departe cifra celor care trebuie să se vaccineze ca să întrerupem acest lanț de răspîndire a bolii, trebuie să ajungă la 60% - 70% din populație.

Normal că la un astfel de procent nu vom în primele trei luni, deci va fi o perioadă în care vom merge mai departe cu toate măsurile. Este posibil să avem valuri de creștere, să avem în unele zone creșteri care necesită mpsurile locale, concomitentn cu vaccinare, cu cât mai multe persoane sunt protejate. Astfel, chiar dacă fac boala vor face o formă ușoară, exact ca la vaccinul anti-gripal, sau nu o fac deloc în cazul în care sunt expuși virsului.

Trebuie să fim cu toții atenți la dezinformări. Vaccinul care vine în România este identic cu cel care va fi folosit în toate țările membre ale UE, în Regatul Unit sau SUA. Trebuie să înțelegem că în România nu se aduce un produs mai prost sau de altă calitate (...) Sper ca oamenii să își ia informațiile corecte, fără să se uite la cei care spun că în trei ani se va întâmpla asta sau asta, pentru că acești oameni nu au absolut nicio bază științifică atunci când vorbesc și să meargă pe mâna celor care dau informații corecte transparente. Se va spune totul, nu va fi nimic ținut secret față de populație”, a declarat Raed Arafat, la B1 TV.

Valeriu Gheorghiţă: România ar putea primi 10.000 de doze de vaccin până la Crăciun

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID sunt așteptate în România între Crăciun și Revelion, fiind vorba despre o „tranșă simbolică”, a declarat preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiță. Potrivit acestuia, din ianuarie sosesc alte 600.000 de doze.

Valeriu Gheorghiţă a spus că, în cazul în care autorizarea de punere pe piață va fi eliberată pe 23 decembrie , probabil că între Crăciun și Anul Nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România și poate începe efectiv vaccinarea destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi.

Din momentul livrării, vaccinul poate fi administrat la un interval de o zi - două, a mai precizat acesta. Cât despre numărul estimat de doze, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: „Avem o estimare legată de compania Pfizer. Din momentul în care va primi autorizarea vorbim de o tranșă inițială de până în 10.000 de doze de vaccin, ceea ce înseamnă aproape 5.000 de persoane care pot fi vaccinate, dar aceasta este o tranșă simbolică care va fi distribuită în aceeași zi în toate cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze. Practic, pentru ianuarie ar trebui să primim circa 600.000 de doze, care ajung pentru 300.000 de persoane, ulterior această cantitate crește de la o lună la alta”.

Cât despre pregătirea centrelor de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a afirmat că Institutul Cantacuzino este aproape pregătit. În plus, în țară începe distribuirea congelatoarelor de la sfârșitul acestei săptămâni și va continua săptămâna următoare.

„Prefer mai puține centre și mai bine organizate decât centre mici, fragmentate, în care se desfășoară activitatea cu greutate și care să aibă un număr mic de persoane. Acest lucru îngreunează lanțul de distribuție foarte mult”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

×
Subiecte în articol: Raed Arafat
Parteneri
Hidroelectrica anunţă schimbări la transmiterea indexului în februarie
x close