Antena 3 CNN Actualitate Rămăşiţele unui soldat român mort în Al Doilea Război Mondial, înapoiate familiei după 77 de ani

Rămăşiţele unui soldat român mort în Al Doilea Război Mondial, înapoiate familiei după 77 de ani

Rămăşiţele unui soldat român mort în Al Doilea Război Mondial au fost găsite în zona comunei Ciurea din Iaşi, iar tehnologia i-a ajutat pe specialişti să îl identifice pe soldatul dispărut, astfel încât rămăşiţele au fost înapoiate familiei sale din judeţul Alba.

Rămăşiţele unui soldat român mort în Al Doilea Război Mondial, înapoiate familiei după 77 de ani
Sursa foto: Getty Images
de Alin Tarnovschi    |    16 Iun 2021   •   13:58

Rămăşiţele eroului român căzut în anul 1944, în cel de-Al Doilea Război Mondial, au fost găsite în anul 2016, pe raza comunei Ciurea din Iaşi.

În ultimii cinci ani, specialiştii au desfăşurat mai multe expertize pentru a-l identifice pe soldatul căzut în război, în urmă cu două zile, rămăşiţele acestuia au fost înapoiate familiei şi înmormântate în cimitirul din Fărău, judeţul Alba.

"Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:
La data de 14 iunie 2021, un delegat al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași a predat aparținătorilor rămășițele pământești ale unui militar român căzut în luptă în al doilea război mondial, ale cărui oseminte au fost descoperite în 2016 de către persoane civile,  împreună cu elemente de muniție și efecte militare, pe raza comunei Ciurea din județul Iași.

Ca urmare a descoperirii, lucrătorii de poliție din comună au sesizat Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași. O echipă operativă, formată din procurori militari criminaliști, polițiști și legiști au efectuat cercetarea la fața locului, fiind identificate obiecte de uz militar și oseminte omenești, la adâncimi de cca. 0,05 m – 0,20 m. De asemenea, în cauză au fost audiate  persoane din comuna Ciurea, s-au obținut documente de arhivă care au probat desfășurarea unor operațiuni militare în primăvara–vara anului 1944, în zona comunei Ciurea, și s-a dispus efectuarea mai multor expertize (criminalistică, balistică și medico-legală antropologică).

Expertiza criminalistică a stabilit că un obiect metalic ridicat de la fața locului este  o plăcuță de identificare militară de fabricație germană cu inscripția : ”MATR 129 CTG 1944” și ”REG 108 YM”, cercetările efectuate indicând faptul că plăcuța s-a aflat în dotarea Armatei Române iar posesorul acesteia a fost soldatul (r) Botezan Panfilie, născut la 1 februarie 1922 în comuna Sânbenedic din județul Alba, luat în evidența Centrului Militar Județean Alba  la data de 2 aprilie 1943 și dat dispărut în 1944 în luptele de pe raza județului Iași.

Soldatul Botezan Pamfilie a fost  mobilizat la 20 septembrie 1943 la Batalionul 8 Vânători de Munte al Regimentului 108. Acesta a plecat în misiune în zona de operații a batalionului la 24 aprilie 1944, iar la 27 august 1944 a fost declarat căzut în luptele de la Iași la data de 23 august 1944. La finalizarea cercetărilor în cauză s-a dispus o soluție de clasare stabilindu-se că decesul a survenit în timpul operațiunilor militare, în care s-a folosit artileria.

După finalizarea cercetărilor în cauza înregistrată în 2016, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași a efectuat demersurile necesare pentru înhumarea militarului căzut la datorie cu ceremonialul prevăzut de art. 81-86 din Regulamentul privind onorurile şi ceremoniile militare din 10 iunie 2013, aprobat prin Ordinul nr. M.63/2013 al Ministerului Apărării Naționale.

Predarea osemintelor s-a realizat la cimitirul din comuna Fărău, județul Alba, în prezența autorităților locale și județene, militare și civile și a locuitorilor din comună", se arată într-un comunicat oficial.

×
Subiecte în articol: Al Doilea Război Mondial Iași
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close